Куди дивиться прокуратура?

10.04.2010

Учора близько 13.00 у міжнародному аеропорту «Одеса» приземлився літак рейсом із Москви, на борту якого перебували народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесниченко та колишній міський голова Одеси Руслан Боделан, що втік у 2005 році від українського правосуддя до Росії, влаштувався на роботу і навіть отримав громадянство РФ.

Біля пасажирського терміналу мерові–утікачеві організували зустріч–пікет представники громадських організацій «Вільна Одеса» та «Комітет оборони Одеси». Учасники акції тримали в руках плакати на кшталт «Руслане Борисовичу, ласкаво просимо на нари», «Аеропорт — СІЗО: дорога хороша, асфальт уклали, ям немає!».

Як заявив журналістам лідер «Вільної Одеси» Марк Соколов, «ми виступаємо за те, щоб цей «одіозний діяч», котрий нині є громадянином Російської Федерації, відправився відразу в СІЗО за ті злочини, які він зробив проти одеситів. Ідеться про розпродаж муніципального майна, знищення міської інфраструктури і міських доріг». Учасники акції наголошували, що «Боделан заслуговує кримінального покарання і не повинен зараз роз’їжджати по місту, а сидіти у в’язниці», і заявляли, що мають намір «надіти на екс–мера наручники, тобто провести цивільний арешт».

Тим часом родичі Боделана, група пенсіонерів та представників партії «Родіна» тримали в руках партійні прапори, вітаючи «блудного сина»; підтримували їх також підприємці ринків «Північний» і «Куяльник».

Біля пасажирського терміналу не видно було представників прокуратури. Хоча напередодні обласний прокурор Василь Присяжнюк повідомив, що карне переслідування Руслана Боделана не припинялося: «В прокуратурі Одеської області є декілька кримінальних справ відносно пана Боделана. І ніхто їх не закривав».

Після двадцятихвилинної затримки в будівлі аеропорту Руслан Боделан в оточенні кількох десятків охоронців пройшов повз учасників пікету та інших зустрічальників, сів до авто й поїхав, не зробивши ніяких заяв для ЗМІ. Активісти місцевих громадських організацій не змогли вчинити «цивільний арешт» пана Боделана, як збиралися.

Нагадаємо, 27 квітня 2005 року прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем відносно екс–мера Одеси Руслана Боделана. 5 травня того «постреволюційного» року його було оголошено у всеукраїнський розшук. Відразу після цього екс–мер емігрував до РФ, де знайшов притулок на посаді заступника начальника Санкт–Петербурзького морського торговельного порту.