Великоднє потепління

Великоднє потепління

Центр Кракова, осердя туристичного паломництва — Вавельський замок, від якого починається шлях до площі Ринок. У повітрі витає дух свята, усміхнені місцеві мешканці ходять із крихітними великодніми кошичками (в яких, на відміну від наших щедро напханих продуктами для розговіння кошелів, уміщуються хіба дві–три крашанки й шоколадне яйце). Але перед виставленим на узбіччі вулиці стендом із фотографіями й криваво–червоним написом на чорному тлі «Катинь» усмішки згасають. «Це страшна трагедія. Совєтські вбивці потайки вибили наших полонених, а потім іще й звалили це на німців. Таке не можна забувати! У мене десь там під Смоленськом загинув двоюрідний дід, а бабця його ще 30 років чекала — все не вірила...», — зі сльозами на очах розповідає «УМ» Міхал Сікора. Чоловік, зупинившись перед сумним стендом разом із малим онуком, показує хлопчикові фотографії молодих загиблих офіцерів. «Мого діда тут немає, але він був не старшим за цих юнаків».

Місяця — досить

Місяця — досить

Через місяць Велика Британія обиратиме нову владу. Вчора прем’єр–міністр Об’єднаного Королівства Гордон Браун оголосив, що загальнонаціональні парламентські вибори призначено на 6 травня. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, зранку, перед тим як повідомити країні про офіційний початок передвиборчої кампанії, глава уряду зустрівся з королевою Єлизаветою ІІ і попросив її розпустити нинішній парламент. Відповідно до чинних у Великій Британії процедур, це потрібно для призначення нових виборів.

Конверсія «червоної кнопки»

Конверсія «червоної кнопки»

Сполучені Штати змінюють стратегію використання ядерної зброї. Учора — за тиждень до початку роботи у Вашингтоні міжнародного саміту з ядерної безпеки — президент Барак Обама оприлюднив нову ядерну стратегію США. Це вперше з 2002 року в цей документ буде внесено зміни. «Ядерна безпека є одним із питань, на яких президент Обама найбільше зосереджується в закордонній політиці», — пояснив речник Білого дому Роберт Гіббс.

Всі статті рубрики