«Тіньова» прем’єра

01.04.2010
«Тіньова» прем’єра

Юлія Тимошенко прийшла в парламент, щоб покерувати першим засіданням «тіньового» кабміну. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Тіньовий» кабінет міністрів вирішив провести своє засідання того ж дня, що й «автентичний» уряд. Учора опозиційні міністри влаштували своєї перші збори у підвальному приміщенні Верховної Ради. Головувати прийшла сама Юлія Тимошенко, хоча, як уже повідомлялося, право очолити опозиційний кабмін вона делегувала Сергієві Соболєву — через те, що він має статус народного депутата, а вона — ні.

Перша частина засідання була публічною, і не Соболєв, а «двічі тіньова» Юлія Тимошенко виголосила на телекамери кілька «месиджів». Та невдовзі журналістів попросили залишити зал — почалася закрита частина. Можливо, основний блок наради зробили не публічним з огляду на те, що з напрямами діяльності опозиційного уряду — «суцільна невизначеність». Про це «УМ» по мережі «Скайп» посеред засідання повідомив один із його учасників — член «тіньового» кабміну від «НУНС».

Перед тим Юлія Тимошенко повідомила, що найближчим часом почнеться розробка стратегічної програми розвитку України, альтернативної програмі уряду Азарова. Для цього опозиція створить ще один орган, який буде позапарламентським і представлятиме ширші інтелектуальні сили, каже Тимошенко, обіцяючи залучення навіть іноземних фахівців.

Наразі ж опозиційний уряд планує направити до Кабінету Міністрів свої «поточні» вимоги, які мають бути враховані при розробці проекту Держбюджету на 2010 рік. Зокрема, за словами лідерки БЮТ, дефіцит бюджету не повинен перевищувати 4% ВВП, а інфляція — 10%. Таких цифр сама Юлія Володимирівна не могла досягнути, перебуваючи при владі. Тимошенко також запевнила, що опозиція вимагатиме виконання всіх передвиборчих обіцянок Віктора Януковича, включно з підвищенням соціальних стандартів, запровадження податкових канікул на п’ять років для малого бізнесу та збільшення удвічі допомоги при народженні дитини. А вже наступного пленарного тижня парламентська опозиція ініціюватиме скасування закону про перенесення з 1 квітня на 1 січня набуття чинності антикорупційних законів.

 

СКЛАД ОПОЗИЦІЙНОГО УРЯДУ

Прем’єр–міністр — Сергій Соболєв (БЮТ)

Віце–прем’єр–міністри — Володимир Стретович, Юрій Кармазін, Борис Тарасюк (лідер НРУ заодно є міністром закордонних справ), Олесь Доній (усі — «НУНС»)

Міністр кабінету міністрів — Роман Зварич («НУНС»)

Міністр фінансів — Андрій Сенченко (БЮТ)

Міністр оборони — Микола Петрук (БЮТ)

Міністр внутрішніх справ — Геннадій Москаль («НУНС»)

Міністр економіки та інфраструктури — Олександр Бондар («НУНС»)

Міністр праці та соціальної політики — Андрій Павловський (БЮТ)

Міністр регіональної політики, розвитку та ЖКГ — Володимир Бондаренко (БЮТ)

Міністр юстиції — Олена Шустік (БЮТ)

Міністерство охорони здоров’я — Сергій Шевчук (БЮТ)

Міністерство освіти — Володимир Полохало (БЮТ)

Міністерство сільського господарства — Іван Кириленко (БЮТ)

Міністр культури — Ігор Гринів (БЮТ)

Міністр енергетики — Олекса Гудима (БЮТ)

Міністр сім’ї та молоді — Ольга Герасим’юк («НУНС»)

Міністр спорту, туризму та Євро–2012 — Остап Семерак (БЮТ)