«Ун моменто» — інноваційний експеримент

24.03.2010

На роль піддослідного кролика в цьому інноваційному експерименті донецькі мужі, що усілися на Печерських пагорбах, вибрали свою вотчину — Донецьку область. Тож один із найбільших регіонів–донорів очікують цікаві часи. Ніхто не каже, якими вони будуть, але регіон, що добряче постраждав за два останні кризові роки, має стати піонером інноваційних перетворень. Словом, у регіоні у зв’язку з цим очікують на економічний стрибок, а сама Донеччина може зіграти роль локомотива реформ для всієї України.

Саме тему спасіння спочатку регіону, а потім і країни в цілому, обговорювали на стратегічній сесії з інновацій, яка відбулася цими днями в «Донбас Арені» за участю провідних економістів, управлінців й експертів Донеччини, України та Європи. Проект глобального плану інноваційного розвитку регіону в журналістських колах уже встигли охрестити «планом Близнюка». На рідному краї голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк пропонує «обкатати» проведення інноваційної революції, а саме — піти шляхом, яким «вилазили» європейські країни з кризового болота.

— Якщо світ живе зараз на шостому рівні розвитку, то ми десь між третім і четвертим. У нас глобальні конкурентні можливості. Проте лише внутрішнього ринку замало, а без експансії на світові ринки нічого не вийде. Тож основна наша мета — сформувати інноваційну модель розвитку регіону, — з вірою говорить пан Близнюк. На думку майбутніх «батьків економічного дива», зміни стосуватимуться не лише впровадження прогресивних технологій на виробництвах. Вони охоплять і медицину, яка має стати страховою, буде проведено пенсійну реформу, також зазнає змін процес підготовки кадрів, освітня сфера тощо.

Для економічних і соціальних досліджень Донеччину вибрали невипадково, вважають і західноєвропейські фахів­ці. «Лише тут комплексно займаються плануванням інноваційного розвитку», — підтримує чи підбадьорює керівництво області керівник експертної групи проекту ЄС Елізео Бойто.

Такою собі пробіркою для фінансових дослідів планує зробити регіон і нинішнє міністерство фінансів, яке вустами заступника Міністра фінансів України Тетяни Єфименко (хто сказав, що в Кабміні немає жінок?) заявляє, що «розпочали роботу в Донецькій області тому, що тут сильні спеціалісти й зберігся чіткий механізм управління. У регіоні ми розробляємо прозору формулу моделювання прибутків, яка буде однаковою для всіх інших регіонів».