Відкликанню не підлягає

24.03.2010
Відкликанню не підлягає

Екс–Президент вважає, що з часом заслуги Бандери оцінять усі. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Віктор Ющенко відреагував на наміри свого наступника скасувати укази Президента про присвоєння звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу. Екс–очільник держави вважає неприйнятною таку постановку питання, інформує сайт партії «Наша Україна», де Ющенко — голова.

«Останнім часом почастішали спроби штучного розпалювання пристрастей навколо пам’яті цих Героїв. Зчиняється негідна політиків національного рівня метушня, звучать різного роду спекуляції. Усе це спрямоване на політизацію питань національної пам’яті і провокує протистояння в суспільстві», — каже Віктор Ющенко. Він нагадує, що увічнення пам’яті і відзначення на найвищому рівні заслуг борців за незалежність є практикою сучасних цивілізованих держав. «Лише визнання внеску всіх сторін у здобуття незалежності, всебічне вивчення власної історії і відкрита дискусія з гострих питань дозволить суспільству отримати імунітет від спроб накинути нам чуже прочитання нашої історії, а отже — і нашого місця в світі», — зазначив Ющенко.

На його думку, постійне повернення до питання про нагородження Бандери і Шухевича не слугує національним інтересам і нагадує спроби реалізувати плани зовнішніх сил щодо дестабілізації ситуації в Україні і збурення громадського протистояння.

Ющенко вважає реакцію суспільства на відзначення Шухевича і Бандери «спокійною, зваженою», і вона «показує: громадяни давно переросли деяких політиків у розумінні національних інтересів країни і важливості повноцінного відро­дження національної пам’яті». Відтак нинішньому Президентові не варто підтримувати рішень, які провокують суспільний розбрат, а слід працювати на єднання українського суспільства, вважає Ющенко.

Окрім усього іншого, зазначає екс–очільник держави, рішення про нагородження не підлягають відкликанню: «Доки своє слово у цьому питанні не скаже Конституційний Суд України, будь–які подібні спроби будуть незаконними».