Під Донецьк копають

18.03.2010

Ні для кого не секрет, що під нашими містами закладена міна уповільненої дії у вигляді систем каналізації, які, будувалися ще за радянських часів, і більшість із них відпрацювала свій ресурс. Та й були вони розраховані на інші об’єми. Тому природно, що з’явилася потреба або в нових комунікаціях, або в заміні старих.

У Донецьку вирішили використати свій досвід і прокопали нову каналізацію шахтарським методом. Оскільки роботи велися на глибині від 8 до 12 метрів, то донеччани й гадки не мали про якісь незручності на кшталт розритих доріг, навіть і не підозрювали, що «під них копають». Новий колектор простягнувся на три кілометри, але, як запевняють комунальники, це не остаточна його довжина. Підземний лабіринт надійний, і якісь надзвичайні ситуації виключаються, адже товщина бетонних стін складає 400 міліметрів. Та й обійшовся підземний об’єкт, робота над яким тривала 14 років, у 60 мільйонів гривень.

Якість підземної новобудови на днях особисто перевірив міський голова Олександр Лук’янченко, який разом зі свитою вирішив прогулятися щойно збудованим гігантським підземним лабіринтом. «Такий об’єкт необхідний Донецьку насамперед для того, щоб упорядкувати систему каналізації північно–східної частини міста. Хоча ми довго його будували, але це буде вічна каналізація. Найголовніше те, що якщо ми реалізуємо цей проект, то повністю виключимо потрапляння каналізаційних стоків у річку Кальміус із боку Калінінського, Будьонівського і Ленінського районів. А якщо добудуємо до Красногвардійки — то й звідтіля. Об’єкт добротний, все захищено від протікань і побудовано так, що багато років буде служити міському водоканалу», — зазначив мер Лук’янченко. Тож є надія, що із введенням у дію нової колекторної системи екологічний стан багатостраждального, колись судноплавного (!), Кальміуса нарешті покращиться.