Партійні оргвисновки

17.03.2010

Сьогодні на черговому пленарному засіданні Верховної Ради Криму депутати мають прийняти відставку голови парламенту Анатолія Гриценка, його першого заступника Григорія Йоффе (можливо, і всієї президії ВР), а також голови Ради міністрів автономії Віктора Плакиди. У понеділок вони, наче під диктовку, добровільно написали заяви на звільнення. Очевидно, що проблем зі зміною кримської влади не буде, адже всі «відставники» — члени керівної в АРК Партії регіонів, і бажання поставити нових людей на керівництво АРК — це внутрішні «розборки» «регіоналів».

Так закінчується третя за останні півтора року спроба позбавити пана Гриценка спікерського крісла. На відміну від попередніх проявів «самодіяльності», цього разу її освятили «згори», себто сам Віктор Янукович і його оточення. Минулими вихідними Анатолій Гриценко спеціально для вирішення цих питань літав до Києва, а також, за деякими даними, намагався заручитись підтримкою Ріната Ахметова. Утім керівник президентської адміністрації Сегрій Льовочкін зміг запропонувати йому лише вакансію одного з радників Віктора Федоровича.

Надалі Партія регіонів робить ставку на більш компромісну, перевірену президентською кампанією фігуру — 53–річного фундатора будівельної фірми «Консоль», а нині — президента корпорації «Укрросбуд», Героя України Володимира Константинова.

За великим рахунком, стосовно Константинова розіграли вдалу триходівку: позаминулої суботи на політраді місцевого осередку Партії регіонів з подачі куратора Криму від ПР Василя Джарти Константинова призначили виконуючим обов’язки керівника республіканської партійної організації, далі — обрали лідером провідної депутатської фракції «За Януковича!», і от тепер висунули вже на спікерство. « Володимир Андрійович, — пояснив тоді Джарти, — проявив себе як дисциплінований і відповідальний партієць, а тепер йому потрібно буде зарекомендувати себе функціонером, здатним не тільки керувати, а й об’єднувати партійні еліти».

На думку багатьох оглядачів, це перетасування на верхівці автономної влади робиться передовсім із тактичним прицілом на місцеві вибори. «Регіонали» прагнуть ґрунтовно підготуватись до майбутньої кампанії, зосередивши у своїх руках потрібний ресурс, і не лише адміністративний. Якщо оперувати словами того ж пана Джарти, «виконання тих зобов’язань, які взяв Віктор Янукович, вимагає чіткої вертикалі влади».

У цю вертикаль начебто має намір «вписатися» і сам пан Джарти. Принаймні йому особисто чи його креатурі (скажімо, в особі нинішнього заступника голови СБУ, міліцейського генерала Анатолія Присяжнюка) пророкують місце голови місцевого уряду.

Нагадаємо, цілковито «донецький» Василь Джар­ти, заступник голови ПР, не отримав призначення в Кабінет Міністрів України. Очевидно, його приберегли саме для очолення Криму.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Новим начальником кримського міліцейського главку став Олександр Рудяк, який працював заступником начальника ГУ МВС в Криму за Анатолія Могильова, нині призначеного главою МВС. Попередній очільник кримської міліції Геннадій Москаль у 2007 році оприлюднив аудіозапис, що нібито свідчив про зв’язки Рудяка з депутатом Олександром Мельником, якого Москаль вважає одним із лідерів кримського криміналітету.