Шопен. Спроба гами

Шопен. Спроба гами

Достеменно дату його народження не встановлено. За одними даними, Шопен народився 22 лютого 1810 року у Желязовій Волі під Варшавою. Про це навіть є запис у книзі актів хрещення Грохівської парафії. За іншими — день народження Шопена на тиждень пізніше, тобто 1 березня. Хай би як там було, цього року музичний світ відзначає 200–річний ювілей геніального композитора і піаніста, основоположника польської музичної класики. Думаю, немає такої людини, яка б не чула музики Шопена — чи то знаменитого Похоронного маршу з сонати сі–бемоль мінор, який зажив самостійним життям у перекладенні для духового оркестру; чи то Ля–мажорного полонезу, перші акорди якого є «емблемою» польського радіо; чи то Революційного етюду — еталона романтичної віртуозності, натхненної героїки та артистичної вишуканості.

Шопен від Варшави до Пекіна

Шопен від Варшави до Пекіна

Відзначення ювілею польського композитора нагадують усепланетну карнавалію. Підготовка почалася ще у 2005 році після закінчення XV Міжнародного конкурсу піаністів
ім. Фридерика Шопена, присвяченого винятково музиці композитора. Про всі найгарячіші та найцікавіші події шопеніани можна дізнатися на спеціальному сайті — chopin2010.pl.

Французьке пророцтво

Французьке пророцтво

Премію «Сезар» часто називають французьким «Оскаром», позаяк список номінантів формують члени французької Академії кінематографічних мистецтв і техніки. Звісно, церемонія нагородження «Сезарами», що відбулася минулої суботи у паризькому театрі «Шатле», не відзначається такою помпезністю, як американська подія. Проте й там були свої зірки. Цьогорічна церемонія відбулася під головуванням оскароносної Маріон Котіяр. Почесний приз отримав славнозвісний Гаріссон Форд, а нагороду йому вручала Сігурні Уівер.

Всі статті рубрики