Французьке пророцтво

02.03.2010
Французьке пророцтво

Жак Одіар (ліворуч) і Тагар Рагім радіють нагородам, як діти.

Премію «Сезар» часто називають французьким «Оскаром», позаяк список номінантів формують члени французької Академії кінематографічних мистецтв і техніки. Звісно, церемонія нагородження «Сезарами», що відбулася минулої суботи у паризькому театрі «Шатле», не відзначається такою помпезністю, як американська подія. Проте й там були свої зірки. Цьогорічна церемонія відбулася під головуванням оскароносної Маріон Котіяр. Почесний приз отримав славнозвісний Гаріссон Форд, а нагороду йому вручала Сігурні Уівер.

На 35–й церемонії нагородження тріумфував французький режисер Жак Одіар — автор кримінальної драми «Пророк» (Un prophete). Українці вже мали можливість переглянути у широкому прокаті цю стрічку, прем’єра якої в Україні відбулася на 39–му кінофестивалі «Молодість». Щоправда, на прем’єрних показах не всі змогли витримати відверту оповідь про буття ув’язнених у пенітенціарних закладах, де 18–річному арабському хлопцю, одинаку по життю, доводиться відстоювати свою територію. А от гурмани від кіно високо оцінюють «Пророка». До «Сезара» фільм уже мав Гран–прі Канн, номінацію на «Оскара», британську відзнаку BAFTA і номінацію на «Золотий глобус». Даючи «Пророку» національну французьку нагороду, члени Академії кінематографічних мистецтв і техніки відзначили його у дев’яти номінаціях. Крім нагороди за найкращий фільм, Одіара відзначили як найкращого режисера і сценариста. Отримавши нагороду за режисуру із рук актриси Ванесси Параді, Жак Одіар подякував за честь і вдався у коментарі щодо збільшення населення Франції за рахунок іммігрантів — власне, це було однією із тем картини. Виконавець ролі араба Маліка — Тагар Рагім отримав нагороди у номінаціях «Найкращий актор» і «Найбільш обіцяючий актор». Актор Нільс Ареструп виборов приз за найкраще виконання ролі другого плану. Також «Пророк» отримав відзнаки «Найкраща операторська робота», «Найкращий художник–постановник» і «Найкращий монтаж». За тиждень — на церемонії «Оскара» — ми дізнаємося, чи чергова номінація «Пророка» перетвориться на його чергову нагороду.

Інші вагомі відзнаки такі. Найкращою актрисою стала Ізабель Аджані за роль вчительки–терористки у фільмі «День спідниці» (La journee de la jupe), обійшовши Одрі Тоту у фільмі «Коко до Шанель» (Coco avant Chanel). Останній відзначили у номінації за кращий дизайн костюмів. Досить дивною виглядає нагорода за кращий кінодебют, що дісталася режисеру Ріаду Саттуфу за фільм «Французькі цілувальники» (Les beaux gosses). Ця картина була в конкурсі останньої «Молодості» і голова журі, відомий французький режисер Тоні Ґатліф, відгукувався про неї досить скептично, зауваживши, що крім зубів він нічого там не побачив (фільм розповідає про статеве дозрівання підлітків). Кращим іноземним фільмом назвали «Ґран Торіно» (Gran Torino) Клінта Іствуда, який обійшов у номінації «Аватара» Джеймса Кемерона.