Шопен від Варшави до Пекіна

02.03.2010
Шопен від Варшави до Пекіна

Святкують за кордоном...

Відзначення ювілею польського композитора нагадують усепланетну карнавалію. Підготовка почалася ще у 2005 році після закінчення XV Міжнародного конкурсу піаністів
ім. Фридерика Шопена, присвяченого винятково музиці композитора. Про всі найгарячіші та найцікавіші події шопеніани можна дізнатися на спеціальному сайті — chopin2010.pl.

Масштабна шопеніана стартувала 22 лютого. Найбільше, звісно, композитора вшановують у Польщі. Як проголосив польський міністр культури Богдан Здроєвський: «Рік Шопена стане роком польської культури у найкращому значенні цього слова. Ми хочемо, щоб це була не одноразова подія, а проект, що залишить тривалий слід у нашій культурі». За підрахунками міністерства, упродовж року відбудеться близько двох тисяч різних подій — від концертів і виставок до кінопоказів та театральних постановок. Усе почалося із серії пам’ятних концертів у Варшавській національній філармонії, де впродовж 22 лютого — 1 березня виступили відомі піаністи, зокрема, Даніель Баренбойм, Євген Кісін, Гаррік Ольсен, Марта Аргеріч, Рафал Блехач. Кульмінацією став гала–концерт у Польській національній опері. У цей час в одному з концертних залів Варшави вібувався музичний марафон нон–стоп «Найдовший День народження»: твори Шопена виконувалися безперервно 24 години на добу. Спеціальну меморіальну дошку встановлено на будівлі варшавського палацу Радзивіллів, де 24 лютого 1818 року відбувався перший публічний концерт Фридерика Шопена. Цей факт цікавий тим, що сьогодні колишній палац править за президентську резиденцію.

А вчора у варшавському палаці Острозьких відкрили мультимедійний музей імені Шопена. Тут відвідувачам пропонують досліджувати життя композитора через світ звуків — це аудіоінсталяції, прослуховування записів і концертів наживо. «Ми хочемо, щоб прихід у музей був пригодою, подорожжю по місцях, що вплинули на формування творчої натури Шопена», — пояснює куратор музею Аліція Кнаст. Ще одна цінність музею — найбільша у світі колекція манускриптів і реліквій, пов’язаних із композитором. Неподалік музею відчинив двері новий Центр Шопена: із бібліотекою, конференц–залом, довідкою для туристів, магазином, кафе та офісом Інституту Фридерика Шопена.

...і в Україні

У селі Желязова Воля, де народився іменитий композитор, урочисті святкування розпочнуться з 23 квітня — дня, коли у прилеглому до маєтку костьолі хрестили малого Фридерика. Зокрема, відреставрований храм планують обладнати для концертів. Апогеєм польських святкувань стане VI Міжнародний фестиваль «Шопен і його Європа» (Варшава, 2–31 серпня) і XVI Міжнародний конкурс піаністів ім. Шопена (Варшава, 2–23 жовтня).

У Парижі, де композитор жив після від’їзду з Варшави, пройде кілька визначних концертів: у Театрі Єлисейських полів та в Королівській опері у Версалі. Різноманітні події також відбуватимуться в інших містах Європи та Азії. Наприклад, у Південній Кореї відбудеться Азійсько–тихоокеанський конкурс ім. Шопена.

У багатьох країнах світу польські представництва сформували так звані Почесні Шопенівські комітети, куди входять відомі політики та інтелектуали: наприклад, міністр культури Франції Фредерик Міттерран, режисер Бернардо Бертолуччі, письменник Умберто Еко, співак Пласідо Домінго, президент ЄК Жозе Мануель Баррозу. В Україні до цього комітету входять понад півсотні осіб, назвемо кілька: Мирослав Попович, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Мирослав Маринович, Катерина Ющенко, Олег Скрипка, Юрій Богуцький, Василь Вовкун, Інна Богословська та інші.

Офіційне відкриття Року Шопена в Україні розпочнеться 14 березня з концерту в Національній філармонії України за участю польських музикантів — диригента Романа Реваковича і піаніста Яна Кшиштофа Бройї. Пам’ятні музичні виступи відбуватимуться впродовж року в різних містах. На Волині вшанування Шопена відбудеться в рамках українсько–польського проекту «Шопен транскордонний: від класики до джазу» — акція проходитиме впродовж травня в Луцьку.

Влаштовуючи масштабні святкування ювілею, шанувальники таланту Фридерика Шопена прагнуть показати, що геній не має меж ні в просторі, ні в часі. Шопеніана дісталася навіть до популярних соціальних мереж. Так, користувачі Facebook можуть приєднатися до групи THE CHOPIN YEAR 2010 CELEBRATIONS, де друкуються найцікавіші новини зі святкування ювілею Шопена.

 

P. S. На сайті Міністерства культури і туризму України www.mincult.kmu.gov.ua можна знайти розклад заходів у рамках програми Рік Шопена в Україні. Потрібна інформація також є на сайті Польського інституту в Україні — www.polinst.kiev.ua