Український мінімум «Телезірки»

02.03.2010
Український мінімум «Телезірки»

Спеціальним гостем «Телезірки» стала 53–річна сестра покійного короля поп–музики Ла Тойя Джексон. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Минулої суботи в Києві оголосили переможців рейтингу «Телезірка» — найдостойніших за минулий рік людей і проектів «із телевізора» за версією читачів тижневика «Тєлєнєдєля». Лауреатами стали «ведуча «1+1» Алла Мазур, Маша Єфросиніна з «Нового каналу», «Вечірній квартал», серіали «Глухар» та «Татусеві дочки», Марія Барсеньєва з «Маргоші» та Федір Добронравов зі «Сватів», а ще — дебютантка цього серіалу, що виконує головну роль, шестирічна Соня Стеценко.

Організатори позиціонують «Телезірку», яку провели вже вшосте, як перший і єдиний в Україні загальнонаціональний народний рейтинг. Цьогоріч церемонія нагородження вперше проходила в Національній опері, і її транслювали в прямому ефірі телеканалу «Україна». Була червона доріжка, вітчизняні та російські телезірки, а спеціальним гостем стала сестра Майкла Джексона Ла Тойя. Для 53–річної американської співачки цей візит в Україну став другим з інтервалом у 15 років. Сестра покійного короля поп–музики на брифінгу в Києві зокрема повідомила, що зацікавилася роботою доброчинного фонду «Україна — дітям», який очолює Людмила Кучма, і виявила бажання співпрацювати з ним.

Однак до заявленого загальнонаціонального рівня «Телезірка» як загальнонаціональна вочевидь не дотягнула. Звичайно, це право організаторів запрошувати ведучими російських поп–зірок Анастасію Заворотнюк і Миколу Баскова (на місці якого трохи не до останнього планували бачити Максима Галкіна). Пояснювати вибір може й те, що «няня» двічі перемагала в попередніх «Телезірках» і була суддею шоу «Народна зірка» на ТРК «Україна», а Басков вів «Місце зустрічі» на «Інтері». Однак ведучі фіналу «українського Еммі» мають не лише самозакохано розказувати, що в Україні вони не порушують правил дорожнього руху, бо тут їх на руках носять, а й хоч трохи орієнтуватися в українському телепроцесі. Не все ж театрально фліртувати між собою.

Звісно, минулого року вітчизняні телеканали показували найбільше російських серіалів. Але «Свати», актори якого взяли дві статуетки «Телезірки», — продукт телеканалу «Інтер» і «Студії квартал–95». І якщо про «національну» приналежність «Сватів» не знали ні Заворотнюк, ні Басков, ні наш ведучий Потап, про це чіткіше міг би сказати Володимир Зеленський, який вийшов по нагороду за найкраще шоу.

Ляп стосовно поінформованості був навіть у всезнаючої Катерини Осадчої, яка з Максимом Неліпою зустрічала гостей «Телезірки» на червоній доріжці. Екс–«ліцеїстку», російську телеведучу Олену Перову, котра йшла з Маргошою–Барсеньєвою, ведуча «Світських хронік» сприйняла як групу підтримки. І вже Перова уточнювала, що вона теж у списку номінантів (як «відкриття року». — Авт.).

Прагнення «Українського медіа–холдингу», до якого входить «Тєлєнєдєля», організовувати подію не стільки для внутрішнього вжитку, як інша премія «Телетріумф», а для ствердження на російському ринку, зрозуміти можна. Видання «Тєлєнєдєля» почав виходити у 1994 році в Харкові, а в 2005–му став інформувати про телебачення в Росії. І тому логічно, що виконує пісню та падає на коліно перед Ла Тойєю Джексон Микола Басков, а не, скажімо, Олександр Пономарьов.

«Чомусь телевізійники ставляться до глядача зав­жди зверхньо, — поділився з «УМ» роздумами перед церемонією директор Української кінофундації, художній керівник кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. — Глядач видається телеменеджерам якимось тупим, якому потрібно показувати продукцію дуже низького рівня. А треба підніматися хоч трохи вище. Мені здається, що малесенькі зрушення в цьому напрямі уже є. А чим більше премій — тим краще. Тоді виникає бажання конкурувати і робити щось краще».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>