Гречка тягнеться до цукру

24.02.2010

Пройшовшись по виробниках цукру, Антимонопольний комітет звернув увагу й на інші складові «продуктового кошика»: гречку та овочі. «Я дав доручення здійснити перевірки обґрунтованості зростання цін на гречку», — заявив учора виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко. За даними комітету, ціна на цю крупу за першу половину лютого виросла більш ніж на 10 відсотків: у столиці кілограм гречки вроздріб коштує 5,6 гривні, а в регіонах подекуди «зашкалює» й за 7 гривень.

Зростання цін антимонопольники пояснюють не тільки «ажіотажним попитом з боку населення», а й «спекуляціями, які почалися на його хвилі». Каталізатором попиту, як і у випадку з іншими категоріями товарів, послужив безпрецедентний стрибок цін на цукор.

Експерти відзначають, що до подорожчання підштовхнув ще й досить невеликий урожай гречки в 2009 році: господарства всіх категорій зібрали 0,189 мільйона тонн цієї культури.

Проте навіть ці обсяги не потрапили на внутрішній ринок: завдяки курсовій різниці, виробникам було вигідніше збувати продукт за кордон. За прогнозами експертів, цього року на зовнішні ринки вивезуть більше половини всього вирощеного врожаю. Нестачу ж крупи на внутрішньому ринку доведеться покривати гречкою з Росії, Грузії, Вірменії, Туркменістану та Молдови.

Також Олександр Мельниченко наголосив, що відіслав керівникам облдержадміністрацій та міській владі Києва і Севастополя листи «з проханням вирішити проблему доставки овочів до споживачів». «Я розраховую на адекватну і швидку реакцію керівників місцевих органів влади на це моє звернення», — наголосив в.о. голови АМКУ.

Проблеми з постачанням виникли через несприятливі погодні умови та низький рівень транспортної інфраструктури. Вийти з ситуації можна просто — «провести продуктові ярмарки, на яких селяни і фермери зможуть реалізувати свою продукцію за доступними для населення цінами». А окрім того — повідомляти Комітет про зловживання на місцевому ринку, а також — підприємців і населення.

Нагадаємо, що, згідно з офіційною статистикою, ціни на овочі в грудні минулого року виросли на 6,1 відсотка, а в січні цього — більш ніж на 14. Варто відзначити, що роздрібні ціни на овочі в торгових мережах за останні кілька місяців значно перевищили зростання цін, зазначене в офіційній статистиці.

 

ДО РЕЧІ

Цукор «з–за бугра»

Закарпатські податківці разом із прикордонниками вилучили з незаконного обігу «сусідський» цукор на півмільйона гривень, повідомили в Управлінні податкової міліції Державної податкової адміністрації в Закарпатській області.

«Негайним реагуванням на інформацію про незаконний обіг цукру–піску був виїзд оперативно–слідчої групи УНМ ДПА в області та прикордонників на складські приміщення в Чоп, які належать одному зі спільних підприємств. Там виявили 45 тонн 120 кілограмів цукру–піску угорського і хорватського виробництва», — повідомили в податковій міліції.

Податківці додали, що документів, які б засвідчували власника або походження цукру–піску, отримати не вдалося. «Товарно–матеріальні цінності, приблизна вартість яких становить 450 тисяч гривень, передані на відповідальне зберігання», — зазначили в управлінні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>