Аби нації не відібрало мову

23.02.2010
Аби нації не відібрало мову

Окрім гарбузів, активісти підписали петицію про невизнання рішення КСУ. (Фото Андрія СВИРИДОВСЬКОГО.)

У неділю світ відзначав Міжнародний день рідної мови. В Україні, де мовне питання до сьогодні багатьох зачіпає за живе, цю дату теж святкували. «Цей день нагадує нам про невід’ємне право кожної людини говорити власною мовою, — зазначив у своєму привітанні Президент Віктор Ющенко. — Мова — первинна ознака нації, головна скарбниця її культури й духовності, джерело й запорука її самобутності і неповторності у світі. Любити і шанувати рідну мову означає поважати себе, свій народ і державу». При цьому глава держави наголосив: «Ми повинні раз і назавжди вивести питання мови з поля боротьби за владу». Також Президент своїм указом схвалив концепцію державної мовної політики, пріоритетом якої має бути утвердження української мови.

Навіть на дев’ятнадцятому році Незалежності українській мові загрожує небезпека. У березні парламент планує розглянути законопроект, який передбачає надання обласним радам права вирішувати, якою мовою провадити викладання в школах, вести документацію. Не допустити цього має намір Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке оголосило про збір підписів під листом до Віктора Януковича на захист державної мови. Про це заявила депутат Львівської облради від «Свободи», доцент кафедри української мови Львівської політехніки Ірина Фаріон. «У Шевченківські дні ми проведемо акцію, де засвідчимо нашу силу. Якщо депутати наважаться поставити це питання на розгляд Верховної Ради, ми зберемо таку кількість людей, яку збирали на марші УПА в Києві», — додала Ірина Фаріон.

Водночас івано–франківські активісти партії «Собор» мають намір ініціювати позови з приводу невиконання Закону «Про мову» і вимагати, аби вся документація в нашій дер­жаві велася саме українською мовою, а службовці в обов’язковому порядку складали тести на вільне нею володіння.

На свято ж «соборівці» вирішили підтримати рідну мову незвичайною акцією, гаслом якої стало застереження Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Минулої неділі біля пам’ятника Іванові Франку в обласному центрі близько двох годин усі охочі, змінюючи одне одного біля мікрофона, безперервно читали вірші та прозу рідною мовою. Більшість учасників, серед яких були випадкові перехожі, зокрема й діти, декламували по пам’яті, хтось — із допомогою книжки.

«Ми вирішили підтримати українську мову, бо, на наш погляд, сьогодні, з обранням нового Президента, зростає загроза впровадження на державному рівні двомовності, — розповів «УМ» один із організаторів акції, голова івано–франківської обласної організації УРП «Собор» Ростислав Держипільський. — Двомовність чаїть у собі не тільки небезпеку для самозбереження нації, а й, за останніми дослідженнями авторитетних учених, несе фізичну загрозу: в ній закладені передумови роздвоєння особистості. Отже, цією акцією ми хотіли застерегти націю від небезпеки й водночас енергетично підтримати рідну українську мову».

 

ДОВІДКА «УМ»

Міжнародний день рідної мови відзначається за ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року. На сьогодні, за даними ЮНЕСКО, у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов. Половина з них — на межі зникнення. Кожні два тижні у світі зникає одна мова. Найбільше зникнення загрожує мовам народів Північної та Південної Америки, Південно–Східної Азії, Океанії та Африки. За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них — караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Конституційному Суду піднесли гарбуза

Ціла купа гарбузів виросла серед зими перед воротами Конституційного Суду. Причина для такої епатажної суботньої акції громадського руху «Не будь байдужим!» — рішення КСУ про неконституційність постанови Міносвіти, що зобов’язувала вчителів використовувати українську мову в робочий час (на перервах, позакласних заходах тощо). Як зазначила лідер руху Оксана Левкова, «рішення КС безперечно є політичним та було ухвалене на користь Партії регіонів».

На кожному гарбузі містилося послання суддям, активісти та зірки естради ділилися через мегафон рецептами страв із гарбуза та своїми поглядами на мовне питання в Україні. Так, співачка Ірена Карпа зазначила: «Навіть мій песик добре розуміє команди українською мовою (на акцію Ірена з’явилася зі своїм шарпеєм), тож для вчителів українська не має бути такою великою проблемою».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>