Аби нації не відібрало мову

Аби нації не відібрало мову

У неділю світ відзначав Міжнародний день рідної мови. В Україні, де мовне питання до сьогодні багатьох зачіпає за живе, цю дату теж святкували. «Цей день нагадує нам про невід’ємне право кожної людини говорити власною мовою, — зазначив у своєму привітанні Президент Віктор Ющенко. — Мова — первинна ознака нації, головна скарбниця її культури й духовності, джерело й запорука її самобутності і неповторності у світі. Любити і шанувати рідну мову означає поважати себе, свій народ і державу». При цьому глава держави наголосив: «Ми повинні раз і назавжди вивести питання мови з поля боротьби за владу». Також Президент своїм указом схвалив концепцію державної мовної політики, пріоритетом якої має бути утвердження української мови.

«Загасили» «Сяйво»

«Загасили» «Сяйво»

Минулої п’ятниці події навколо книгарні «Сяйво» перейшли всі межі розумного. Близько четвертої години пообіді в приміщення магазину ввірвалася група молодиків, які силою викинули персонал магазину на вулицю. Окрім них, за межами книгарні з «легкої» руки хлопців спортивної статури опинилися і народні депутати Кирило Куликов та Володимир Яворівський. Одразу після того рейдери почали «обживати» нову оселю: за дверима приварили залізні щити, укріплені ґратами, ними ж закрили вікна. А ззовні, виконуючи роль «живого щита», з ноги на ногу переминалися їхні союзники. При наближенні камер «братки» лише втягували голови в комір та натягали на очі чорні шапочки. На запитання відповідали понурим мовчанням. Раз–по–раз спалахували бійки з представниками ворожого табору, але швидко згасали. «Сто людей забігли до магазину і викинули нас на вулицю! Чомусь міліції, яка патрулювала біля магазину, в цей момент не виявилося», — розповіла «УМ» директор «Сяйва» Алла Лазуткіна.

Зустрілася з братом

Зустрілася з братом

У Росії померла Наталія Шухевич, сестра Романа Шухевича. Як повідомив син провідника УПА Юрій, пані Наталія не дожила чотири дні до свого 88–річчя. З 50–х років минулого сторіччя вона мешкала у столиці Кабардино–Балкарії — місті Нальчик, на Кавказі, батьківщині свого чоловіка Муталіфа Геграєва. Проте поховають Наталію Шухевич–Геграєву у Львові, поруч із батьками, як вона і мріяла. Допомогти у цьому взялася особисто керівник секретаріату Президента України Віра Ульянченко.

Відійшов до сонця

Відійшов до сонця

У неділю пізно ввечері в одній із московських лікарень на 83–му році життя помер режисер культових кінофільмів «Біле сонце пустелі», «Зоря принадливого щастя», «Женя, Женєчка і «Катюша» Володимир Мотиль. Про смерть батька повідомила його дочка Ірина, художниця–дизайнер по костюмах у кіно. Мотиль був унікальним режисером, у чиїх руках звичайні сценарії перетворювалися на справжні кіношедеври. Він ніколи не гнувся перед сильними світу цього, за що розплачувався не одним роком забуття.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Тепле» прощання зими

«Тепле» прощання зими

З кожним днем усе більше відчувається прихід тепла: від понаднормових опадів страждає Херсонщина, через густий туман на вихідних не зміг прийняти жодного літака Харківський міжнародний аеропорт, а мокрий сніг на даху митного відділення заважав працювати на вихідних пункту пропуску «Рава–Руська». Станом на вчора через негоду без світла залишалися жителі 156 населених пунктів у шести областях. Найгірша ситуація з електропостачанням у Черкаській, Чернігівській та Миколаївській. Через ожеледицю та сніг важко проїхати дорогами місцевого значення у Дніпропетровській, Івано–Франківській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Всі статті рубрики