Переворот у країні злиднів та урану

20.02.2010
Переворот у країні злиднів та урану

Полковник нігерської армії Гукойє Абдулкарім у прямому ефірі оголошує про зміну влади. (Фото Рейтер.)

У нас — зима, а в Африці — гаряче в усіх сенсах. Позавчора в Нігері було здійснено військовий переворот. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, путчисти заарештували президента цієї багатої на уранові поклади північноафриканської країни Мамаду Танджа та його найближчого помічника й утримують їх у військових бараках одного з гарнізонів. Ув’язнено також усіх членів уряду.

Військова хунта запровадила комендантську годину і закрила всі сухопутні та повітряні кордони країни. Полковник нігерської армії Гукойє Абдулкарім, який у виступі на національному телебаченні назвав себе «офіційним представником «Верховної ради з відновлення демократії», оголосив: дію Конституції Нігеру призупинено, всі державні інституції — розпущено. «Ми закликаємо громадян нашої країни та міжнародне співтовариство підтримати нас та наші патріотичні дії і врятувати Нігер та його народ від жебрацтва, обману та корупції», — заявив Абдулкарім.

Як зазначають міжнародні оглядачі, повалений президент Мамаду Танджа, який перебував при владі з 1999 року, власними руками викопав собі «яму» такого фіналу. У жовтні минулого року Танджа провів усенародний референдум щодо ухвалення поправок до Конституції, які надавали йому розширені повноваження та знімали обмеження на переобрання президентом на необмежену кількість термінів. Політична обстановка в Нігері сягнула ще вищої напруги, коли в жовтні минулого року глава дер­жави всупереч протестам опозиції провів парламентські вибори, на яких перемогла його партія.

Наприкінці 2009 року Танджа відмовився скласти свої президентські повноваження, термін яких спливав 22 грудня, чим викликав хвилю критики з боку опозиції та міжнародної спільноти. Регіональна організація Економічний союз країн Західної Африки виключила Нігер зі свого складу.

Лідер нігерської опозиції Махамаду Каріджо вже привітав переворот і назвав солдатів, які здійснили його, «чесними патріотами». Натомість Африканський Союз, який об’єднує всі країни «чорного континенту», засудив позавчорашній військовий путч як неконституційну зміну уряду.

Відтоді, як 1960 року країна здобула незалежність (від Франції), Нігер проходив через смугу перманентних державних переворотів та військових заколотів. Щоразу провідну роль відігравав економічний інтерес. Населення Нігеру є одним із найбідніших у світі, хоча країна (а точніше, її керівництво) отримує значні прибутки за рахунок природних багатств. До Нігеру пливуть великі закордонні інвестиції, адже тут розташовані другі у світі за розмірами поклади урану, в розробку яких французька енергетична фірма «Арева» вже інвестувала 1,5 мільярда доларів. Також країна багата на нафтові родовища — минулого року Китайська національна нафтова корпорація взялася їх розробляти, уклавши з урядом контракт на п’ять мільярдів доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>