«Вчися чекати, друже...»

13.02.2010

Столична влада вирішила встановити цілу «бригаду» нових пам’ятників та меморіальних дощок. Зокрема, пам’ятник поету, перекладачу та правозахиснику Василеві Стусу, як повідомляє прес–служба КМДА, комісія з питань найменувань та пам’ятних знаків Київської міської держадміністрації планує встановити на вулиці Грушевського, навпроти Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка. Пам’ятник на честь українського громадського діяча, мецената української культури Євгена Чикаленка з’явиться на Саксаганського, 54/56, а письменнику і педагогу Борису Грінченку — у сквері, на вулиці Воровського. 

Крім того, вирішено встановити меморіальні дошки на честь академіка НАН України Зої Бутенко (на фасаді головного корпусу Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Кавецького НАНУ); на честь Василя Симоненка — на гуртожитку, в якому він проживав; на честь інженера, авіатора, політичного діяча Левка Мацієвича — на Будинку дитячої творчості (Контрактова площа, 12), на честь співака, народного артиста України Івана Козловського — на вході до Свято–Михайлівського собору.

Щоправда, благородні задуми можуть «заглохнути» через банальний брак коштів. «Мої джерела в київській владі свідчать, що грошей ні на проведення конкурсу, ні на спорудження пам’ятника Василеві Стусу немає, — коментує «УМ» заяви КМДА син поета Дмитро Стус. — У Києві немає за що прибирати вулиці від снігу та льоду, щодня 100—150 киян через це потрапляє у травмпункти — які вже тут пам’ятники!»

Про те, що чекати на пам’ятник Стусу доведеться довго, свідчить попередній досвід вшанування поета. Ще у 2008 році з нагоди 70–річчя від дня народження Василя Стуса Президент України видав указ, яким постановив створити у Києві (за участі громадської організації «Музей шістдесятництва») музей Василя Стуса. Там же йшлося і про спорудження пам’ятника. І досі ні того, ні іншого немає. Зате дати дозвіл на вирубку сотні вікових дубів у парку імені Василя Стуса міська рада встигла.

До слова, пам’ятник Василю Стусу кілька років тому встановили у Вінниці та в селі Рахнiвка, де він народився.