Перша скрипка Національної філармонії

Перша скрипка Національної філармонії

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Хто ходив до музичної школи, добре знає, як важко дитині вчити ноти і гами, тоді як непосидюче дитинство кличе до друзів та ігор. Колись маленька Ольга Рівняк витримала цей іспит і стала однією з найталановитіших скрипальок, заслуженою артисткою України, солісткою Національної філармонії.

Своє навчання пані Рівняк розпочала у Київській середній спеціалізованій музичній школі–інтернаті ім. М. В. Лисенка. Першим педагогом Ольги стала її сестра — Ярослава. Далі було навчання у Московській державній консерваторії ім. П. І. Чайковського у класі скрипки професора Б. В. Бєлєнького. Удосконалювати свою майстерність скрипалька продовжила в аспірантурі Київської державної консерваторії в класі відомого скрипаля Богодара Которовича. Ще під час навчання в аспірантурі Ольга Рівняк здобула три великі творчі перемоги. Першу — на Всеукраїнському конкурсі ім. Лисенка, що приніс їй І премію. Другу — на Всесоюзному конкурсі ім. Ойстраха, теж І премія. Третю — у Франції на Міжнародному конкурсі камерної музики ім. А. Русселя, де Ольга Рівняк удостоїлась Гран–прі.

Кавалер зі смолоскипом у серці

Кавалер зі смолоскипом у серці

«Мудрість, честь, слава» — девіз ордена князя Ярослава Мудрого. Серед відомих учених, митців, письменників і релігійних діячів директор незалежного видавництва «Смолоскип» Осип Зінкевич сповна відповідає цим словам. 9 лютого Віктор Ющенко вручив йому орден князя Ярослава Мудрого V ступеня. Президент України подякував Осипу Зінкевичу за «всю українську роботу, яку він зробив».

Звіроферма по–середньовічному

Звіроферма по–середньовічному

У контексті її власної творчості нова книжка Тані Малярчук стоїть окремішньо і виглядає трохи дивно. І не лише тому, що «Звірослов» — це збірка сучасних оповідань, яка продовжує більш давню традицію, оскільки за доби середньовіччя так називали енциклопедії про тварин, з яких наші предки могли дізнатися про екзотичних створінь на кшталт драконів, саламандр чи носорогів. Людина, на думку авторки, — не менш екзотична істота, варта якнайдетальнішого розгляду. Вона подібна до метелика, курки чи свині, а це означає, що, визначивши її характерні ознаки, легше буде знайти свого обранця.

Дух Берлінале

Дух Берлінале

Один із найбільших світових кінофорумів досяг пенсійного віку. Одначе молодиться з усіх сил... І, схоже, ніякі кризи на ньому не позначаються. Величезна програма фільмів і гарантована увага глядачів, передусім німецьких. Так було всі останні роки: яку б стрічку не показували — зал повний. Власне, це і є основною роботою справжнього фестивалю, його культурною місією — творити особливу людську спільноту, об’єднану певними цінностями, світоглядними передусім. Берлінале, і це вже є давньою традицією, орієнтований на контекст політичний і геополітичний, на аналітику соціального облаштування життя у різних його сегментах.

Французький шевальє Скрипка

Французький шевальє Скрипка

Вручення другої за значимістю відзнаки Французької Республіки — після ордена Почесного легіону — відбувалося у незвичній для українського церемоніалу обстановці. За локацію обрали дорогий ресторан Le Grand Cafе у центрі Києва. У неформальній атмосфері під звуки французьких пісень Олег Скрипка спілкувався із представниками французького посольства. Гості, серед яких більшість становили журналісти, пригощалися вином, шампанським і вишуканими наїдками. На столі в темній коробочці виблискувала срібна зірка Національного ордена «За заслуги» з голубою стрічкою. Рішення про нагородження українського музиканта французький уряд та президент прийняли ще наприкінці минулого року, але напружений робочий графік Олега Скрипки ніяк не дозволяв закінчити процедуру урочистим врученням.

Всі статті рубрики