Солодка сукня для нареченої

10.02.2010

Тендітна Вікторія — дружина Валентина Штефаньо. Це вона виходила заміж у платті з еклерів, яке важило близько 15 кілограмів. «У Віки не було вибору», — посміхається кондитер–«модельєр», що нашивав капроновою ниткою на під’юпник і корсет нареченої півтори тисячі тістечок, а потім декорував їх збитим білком із цукром. Довершували солодкий образ майбутньої дружини корона, прикраси та букет із карамелі. (Щоправда, до церкви наречені поїхали у традиційному вбранні). Кондитерських справ майстер Валентин Штефаньо взагалі–то не дуже романтичний чоловік: «Коли я дружині запропонував руку і серце, відразу попередив: на першому місці у мене робота, на другому — робота, на третьому — діти і лише на четвертому — дружина», — розповідає він. Проте така ієрархія пріоритетів зовсім не засмучує Вікторію. Вона виховує маленьку Ванесу і намагається прикрашати повсякденне життя романтичними вечерями при свічках.

До меню святкових столувань у Штефаньо часто входить м’ясо по–французьки. Шматочки свинини Вікторія відбиває лише з одного боку, солить, перчить і викладає на деко, зверху посипає подрібненою цибулею і натертим голландським сиром, заливає майонезом і запікає у духовці близько 40 хвилин. Ще один різновид м’ясної страви — м’ясо з ананасом: на підготовлені, як і в попередньому рецепті, шматки свинини треба покласти кружечки ананаса, потрусити потертим сиром і запікати. Можна використовувати консервований ананас, проте зі свіжим — вишуканіше і смачніше, уточнює Вікторія. На гарнір — запечена у шкоринці картопля, яку потім розрізають, а на половинки кладуть шматочки вершкового масла.

Люблять Штефаньо різні салати. Салат зі спаржею — це шар листя зеленого салату, потім гірка тунця, далі — відварена (чи консервована) спаржа. На «схилах» гірки розміщують половинки кружалець яєць, що чергуються з кружальцями помідорів, викладають кілька шматків риби. Соус готують із рівних частин оливкової олії, майонезу і гірчиці, до яких за смаком додають спеції, подають окремо у соуснику. Приправляє салат кожен собі на тарілці. Салат з авокадо Вікторія робить із порізаного пучка зеленого салату, шматків авокадо та консервованої кукурудзи. Приправляє його (перед подачею на стіл) тим же універсальним соусом, що і в попередньому рецепті.

Через кілька днів Валентин і Вікторія планують зустріти свято закоханих на Ейфелевій вежі у Парижі. А потім у родинному колі з Валентиною та її сім’єю готуватимуть застілля на всіх.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>