Синдром нудьги

10.02.2010

Відповідне дослідження проводили британські експерти з Університетського коледжу Лондона (University College London), а дослідження опублікували у International Journal of Epidemiology. Робота над цієї темою почалася ще всередині 80–х років. Тоді вчені оцінили ставлення до життя й роботи 7524 працевлаштованих громадян віком від 35 до 55 років. У квітні 2009 року дослідники підрахували скільки учасників опитування залишилися в живих. З’ясувалося, що ризик передчасної смерті серед невдоволених життям у півтора раза вищий, ніж у людей, які сприймають своє буття позитивно. У таких випадках основна причина передчасної смерті — серцево–судинні захворювання, вочевидь спровоковані курінням та надмірним вживанням алкоголю, до чого часто вдаються знуджені життям.

Серед тих, хто скаржиться на нудне життя, вдвічі більше жінок, ніж чоловіків. Синдром нудьги також частіше переживають працівники молодшого віку та низькокваліфіковані робітники. Тому вчені радять людям, що часто нудьгують, знайти хобі, не пов’язане із роботою.

Водночас дослідники із Манчестерського університету довели, що нудьга і пригніченість стійко асоціюються з сірим кольором. А от позитивний настрій — із жовтим. Учені вважають, що ці дані допоможуть у спілкуванні й діагностиці із психічно хворими людьми, коли вербальний контакт неможливий.