НОВИНИ ПЛЮС

10.02.2010

У Шрі–Ланці заарештовано лідера опозиції

У Шрі–Ланці заарештували колишнього командувача армії генерала Саратха Фонсеку, який на нещодавніх президентських виборах посів друге місце після чинного глави держави Махінди Раджапакси. Екс–кандидатові в президенти інкримінують військові злочини. Раніше Фонсека закликав виборчу комісію скасувати результати виборів через численні порушення.

Дипломатичний скандал між Польщею й Білоруссю

Польща відкликала свого посла у Білорусі Генрика Литвина для консультацій. Дипломатичний скандал між сусідніми державами виник після того, як у білоруському місті Івенець співробітники силових структур захопили будівлю невизнаного в Білорусі Союзу поляків (Польський дім). Після цього інциденту посла Білорусі у Польщі Віктора Гайсенка викликали в МЗС у Варшаві, де віце–міністр Анджей Кремер висловив йому серйозне занепокоєння діями білоруських правоохоронців. Офіційний Мінськ ситуацію не коментує.

Прем’єра Італії звинувачують у зв’язках із мафією

Прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі звинувачують у зв’язках із мафією. Син колишнього мера Палермо Массімо Чанчіміно заявив у суді, що батько, пов’язаний із мафією, розповів йому про зв’язки партії «Вперед, Італія» із сицілійськими мафіозі. Цю політичну силу, яка припинила своє існування 2007 року, у 1990–х створив Берлусконі. Міністр юстиції Італії Анджеліно Альфано спростував цю інформацію, запевнивши, що «Вперед, Італія», членом якої він також був, ніколи не була пов’язана з мафією.

США: Обама втрачає «багнети» в Конгресі

У США від ускладення після операції з видалення жовчного міхура помер один із найбільш впливових депутатів Конгресу від Демократичної партії — 77–річний Джон Мерта. Відтак у президента від демократів Барака Обами можуть виникнути проблеми й у Конгресі, якщо на виборах нового конгресмена весною переможе представник Республіканської партії. Раніше Обама вже втратив контроль над Сенатом і більшість у ньому після того, як на місце померлого сенатора–демократа Едварда Кеннеді прийшов республіканець.

Північноірландські бойовики складають зброю

Ірландська національна визвольна армія, одне з радикальних угруповань Північної Ірландії, заявила про своє повне роззброєння. Як повідомляє Lenta.ru, члени армії, яка була створена 1974 року як бойове крило Ірландської республіканської соціалістичної партії, здавали зброю під наглядом незалежної міжнародної комісії з роззброювання. Представник угруповання Мартін Макмонегл на прес–конференції в Белфасті заявив, що тепер армія досягатиме своїх цілей мирними діями.

У Дубаї закрито найвищий хмарочос

Хмарочос «Бурдж Халіфа» в Дубаї, який є найвищою будівлею у світі, з неділі закрито для відвідувачів. Адміністрація 160–поверхової вежі стверджує, що причиною закриття є «несподівано великий наплив людей» та технічні проблеми — у 828–метровій споруді виникли проблеми з електрикою. Нагадаємо, урочисте відкриття «Бурдж Халіфи» відбулося на початку січня. Втім для відвідувачів поки що цікавий тільки оглядовий майданчик, адже ні магазини, ні офіси у хмарочосі ще не працюють.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>