Тегеран кинув світові ядерну рукавичку

10.02.2010

Іран почав самостійно виготовляти високозбагачене ядерне паливо. Ще минулої неділі офіційний Тегеран оголосив, що з вівторка розпочне збагачення урану до рівня 20 відсотків для реактора, який продукує медичні ізотопи. Президент Махмуд Ахмадінеджад пішов на такий крок після провалу переговорів із провідними державами світу, які наполягали на тому, щоб Іран передавав низькозбагачений уран для очистки його до вищих рівнів за кордон (зокрема, йшлося про Францію і Росію).

Учора о 13–й годині за місцевим часом директор Іранської організації з атомної енергетики Алі Акбар Салехі формально повідомив світу про початок збагачення урану до високих рівнів на заводі ядерного центру в місті Натанз, що за 250 кілометрів від Тегерана.

Досі уран, який видобувають із родовищ на території країни, Іран збагачував до рівня 3,5 відсотка. Цього достатньо для роботи комерційних ядерних реакторів, але замало для некомерційного дослідницького реактора в Тегерані, який потребує чистішого палива. Щомісяця для роботи цього реактора потрібно півтора кілограма урану, збагаченого до 20 відсотків. Потужності заводу в Натанзі значно більші: виробничий каскад зі 164 центрифуг здатен виробляти за місяць від трьох до п’яти кілограмів такого урану.

Для виготовлення ядерної зброї, чого так боїться світова спільнота, потрібен уран, очищений щонайменше до 90 відсотків. Збагачення урану до 20 відсотків, за словами аналітика Бі–Бі–Сі Джона Лейна, не є порушенням міжнародних законів про нерозповсюдження ядерної зброї та технологій, оскільки такий рівень очистки все ще вважається низьким. Водночас міжнародні експерти побоюються, що «двадцятивідсоткове» радіоактивне пальне може стати вихідним матеріалом для більш високих рівнів очистки.

У світі тривають дискусії про те, чи має Тегеран на меті створити власну ядерну зброю. В Ірані «злочинні» наміри категорично заперечують, наголошуючи на винятково мирному характері ядерної програми. На підтвердження цього вчорашнє збагачення урану в Натанзі почалося за присутності інспекторів МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії). «Наша ядерна діяльність була і буде максимально прозорою і проходитиме під повним контролем МАГАТЕ», — запевнив постійний представник Ірану при цій організації Алі Асгар Солтаніе.

Такі запевнення з ісламської республіки лунають не вперше, але у світі вотчині Ахмадінеджада вперто не довіряють. Експерти вже підрахували, що за нинішніх виробничих потужностей Ірану знадобиться ще принаймні шість місяців, щоб виготовити достатню для збагачення до більш високих рівнів кількість урану 20–відсоткової очистки. Але не варто забувати, що позавчора Махмуд Ахмадінеджад заявив про намір уже до кінця цього року збудувати в Ірані десять нових центрів для збагачення урану.

Ця заява вкупі зі стартом практичних робіт у Натанзі викликала обурення в таборі противників Тегерана. Франція та США заявили про намір наполягати на запровадженні нових санкцій ООН проти Ірану — вже вчетверте після початку розвитку іранських ядерних програм. Утім є сумніви, що цю ініціативу вдасться провести через Раду Безпеки ООН.

Щоправда, Росія, яка в минулому схилялася до переговорів, тепер також схильна розглянути економічні санкції проти Тегерана. Але Китай, який є одним із п’яти постійних членів РБ ООН із правом вето, надалі перебуває в опозиції до будь–яких резолюцій із вимогами покарати Іран. Якщо Рада Безпеки таки проголосує за застосування санкцій, то їх буде скеровано передусім проти іранського Центрального банку, революційної гвардії, яка відіграє ключову роль у проведенні ядерних програм, компаній, що доставляють товари до Ірану та енергетичного сектору цієї країни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>