Гаїті: наказано вижити

10.02.2010
Гаїті: наказано вижити

Життя триває: гаїтянські хлопці ганяють м’яча поруч із руїнами Палацу юстиції. (Фото Рейтер.)

27 днів під купою бетонних уламків, без їжі й фактично без краплі води — здавалося б, вижити в таких умовах неможливо. Але 28–річний гаїтянин довів, що неможливе — можливо. Чоловіка витягли живим із–під завалів майже через місяць після того, як столицю та кілька інших міст Гаїті зруйнував нищівний землетрус. Фахівці називають цю історію справжнім дивом, а лікарі переймаються здоров’ям врятованого, адже він дуже слабкий.

«Організм цього чоловіка дуже зневоднений, але, думаю, він одужає», — каже Даш’янта Джаявера, лікар польового госпіталю, розгорнутого на Гаїті медиками з Маямі. Зараз пацієнту внутрішньовенно вводять ліки й поживні речовини.

Удень 12 січня, коли підземні поштовхи потужністю 7 балів за шкалою Ріхтера перетворили Гаїті на руїну, врятований гаїтянин був на ринку. Там його позавчора й відкопали родичі, які не полишали надії знайти чоловіка.

Загалом жертвами землетрусу вже напевне стали понад 200 тисяч людей, але цифра не остаточна, адже багато тіл досі можуть знаходитися під завалами. Кількість тих, кого рятувальним командам з усього світу вдалося врятувати, разюче менша — близько 133 осіб... Але й це рятувальники називають рекордним показником, з огляду на масштаби руйнувань.

Тим часом життя у зруйнованій країні Карибського регіону, кілька мільйонів мешканців якої залишаються без даху над головою, потроху налагоджується. На руїнах граються діти, поруч жінки намагаються на примусах приготувати такий–сякий обід... Хоча ситуація з харчами й питною водою залишається дуже напруженою. З усіх кінців світу на Гаїті надходить гуманітарна допомога, але до адресатів вона потрапляє не завжди. Як це часто трапляється, на загальному горі активно наживаються спекулянти. Не ховаючись, спритні ділки відкрито торгують «гуманітаркою». Наприклад, рис (55 центів за чашку) черпають просто з мішків із символікою ООН.

Тим, у кого немає грошей, особливо слабким жінкам, роздобути харчі складніше — сильні чоловіки відштовхують їх від скинутих із гелікоптерів або підвезених вантажівками доброчинних місій ящиків із допомогою. Щоб їжа дісталася всім, представники ООН вирішили видавати рис за спеціальними картками. З наступного тижня обіцяють підвезти боби, сіль та вершкове масло. Але досі час від часу в різних куточках столиці Гаїті — Порт–о–Пренса — та інших зруйнованих міст спалахують голодні бунти, які вгамовують миротворці. Наразі розмір уже переданої й обіцяної Гаїті допомоги у фінансовому еквіваленті становить понад 2 мільярди доларів.

Виникли в країні й інші проблеми. Так, у Порт–о–Пренсі триває суд над десятьма американськими місіонерами, яких звинувачують у спробі вивезти через кордон із Домініканською Республікою групу осиротілих (або й не осиротілих) дітей. Влада Гаїті вважає, що іноземці збиралися продати їх у сексуальне рабство, скориставшись хаосом і плутаниною після землетрусу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>