Побореться пані Юля до самого краю

10.02.2010
Побореться пані Юля до самого краю

Лідерка БЮТ обирає один із трьох варіантів. (Фото Рейтер.)

Після другого туру в Юлії Тимошенко залишається три шляхи можливої поведінки. Перший — визнати перемогу Віктора Януковича й перейти в опозицію, другий — почати тяганину в судах, демонстрації на Майданах, аби спробувати здобути перемогу хоча б за «очками». Не треба бути тонким знавцем душ, щоб спрогнозувати: бунтівна Юлія Володимирівна схиляється до другого варіанту. Але є й третій — сформувати коаліцію з тією ж Партією регіонів і розділити владу навпіл (Президент — Янукович, Прем’єр — і далі Тимошенко, уряд — «синьо–біло–сердешний»). Такий варіант можна вважати малоймовірним для Я і «дуже резервним» для Ю, але, за деякими даними, до його реалізації в ці дні нібито спонукає Януковича дружня Москва.

Та поки на засіданні фракції БЮТ, що відбулося позавчора пізно ввечері у штабі на вулиці Турівській, було вирішено оголити мечі. Команда БЮТ оскаржуватиме результати виборів у судах. «Ухвалено рішення оскаржити вибори по дільницях, потім, відповідно, вимагати перерахунку по округах, а якщо буде позитивний висновок у судах, ставити під сумнів загальний результат», — розповіла народний депутат Олена Шустік. За її словами, в Україні є дуже багато дільниць, де зафіксовано факти фальсифікацій.

Як свідчать обізнані люди, Юлія Тимошенко на засіданні своєї фракції заявила, що так просто не пропустить Януковича до президентства. За даними джерел інтернет–видання «Українська правда», ЮВТ сказала соратникам: «Я ніколи не визнаю легітимність перемоги Януковича з такими виборами». Вона поставила перед юристами завдання укласти аргументовану скаргу до суду й не виключила, що йтиметься про «третій тур», як у 2004 році.

Окрім табору «яструбів», у БЮТ є й «голуби». Зокрема, віце–спікер пар­ламенту Микола Томенко виступає за те, аби визнати перемогу Януковича й перейти в опозицію.

Офіційна реакція Тимошенко на гнітючі дані Центральної виборчої комісії — її відставання від лідера майже в 3,5% — затримувалася. Лідерка БЮТ іще позавчора мала провести прес–конференцію. Вихід до преси кілька разів переносився, зокрема на вівторок. Коли готувався цей номер «УМ», прес–конференція не почалася.

Директор політико–правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко зазначив у коментарі «УМ», що для успішної боротьби Юлія Тимошенко потребує кількох передумов. «Для того щоб використати можливості судового оскарження, треба мати достатню доказову базу, — каже політолог. — Зрозуміло, що за нинішніх обставин, коли міжнародні спостерігачі визнали вибори демократичними й чесними, довести фальсифікації дуже важко. На мій погляд, змінити підсумок виборів практично неможливо».

Водночас Якименко вважає, що Тимошенко таки намагатиметься піти до кінця і, очевидно, намагатиметься використати всі можливості. Він припускає, що БЮТ збиратиме майдани. «Це може мати певний вплив на ситуацію, а також, очевидно, використовуватиметься як засіб для мобілізації своїх виборців з огляду на майбутнє кампанії», — передбачає експерт.

Справді, боротьба для Юлії Тимошенко матиме сенс лише тоді, коли є об’єктивні підстави для оскарження результатів. Але міжнародні інституції недвозначно натякають: визнання результатів демократичних виборів — одна з ознак демократичної поведінки. Розмахуючи мечем понад міру, Тимошенко може нашкодити собі.

 

З ІНШОГО БОКУ

Оскарження Юлією Тимошенко результатів президентських виборів не матиме успіху і призведе лише до затримки інавгурації новообраного Президента, вважають у таборі Віктора Януковича. «На моє глибоке переконання, цього разу їм (БЮТ) зайве оскаржувати. Єдине, на що вони можуть бути здатними, — це затримати процедуру інавгурації на два–три тижні», — сказав «регіонал» Нестор Шуфрич в інтерв’ю ICTV.