Сховалися під лід

10.02.2010

Сніжна й морозна зима цього року поки не сильно пошкодила майбутній урожай. «Дійсно, у багатьох областях України утворилася крижана кірка. Однак ми повинні розуміти, що шкідливий вплив крижаної кірки настає після чотирьох тижнів її залягання, причому вона повинна бути відповідної товщини й притертою до землі. В Україні таких умов поки нема», — відзначив начальник Українського гідрометеорологічного центру Микола Куйбіда.

Таких же оптимістичних прогнозів дотримуються й у регіонах. «З озимими посівами Запорізької області все буде в порядку: цього року на наших полях сніжний покрив становить від 5—7 до 35—40 сантиметрів. Що стосується температури ґрунту, то критична межа для ячменю — мінус 12 градусів, для пшениці — мінус 14. А в цьому випадку температура в точці кущіння — глибинній кореневій системі — не опускалася нижче мінус дев’яти», — розказав начальник Головного управління агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Володимир Журавльов.

За словами чиновника, і засіяна озима пшениця, і ячмінь (на площі майже 600 тисяч гектарів), й озимий ріпак (на площі 45 тисяч гектарів) перебувають у нормальному стані. Єдине, що викликає занепокоєння, — це садові культури. «Зараз фахівці перевіряють на вимерзання плодових бруньок», — додав він.

Трошки гірша ситуація в Донецькій області: із загальної посівної площі озимих зернових культур (близько 454 тисяч гектарів) у гарному стані перебуває майже 39 відсотків посівів, або більше 174 тисяч гектарів. У задовільному й слабкому стані — трохи більше 61 відсотка, або 280 тисяч гектарів посівів озимих, повідомили в Головному управлінні агропромислового розвитку Донецької обласної адміністрації.

Щоб уберегти посіви від вимерзання, облдержадміністрація організувала постійний моніторинг за станом перезимівлі озимих культур по всій області при участі наукових співробітників Донецького інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук.

Чудово зимує також ріпак: до середини січня його стан був цілком благополучним. Упродовж минулого місяця він навіть трохи покращився порівняно з груднем. На 28 січня у гарному стані перебували майже 39 відсотків посівів озимого ріпаку, у задовільному — більше 40 відсотків. Однак різко збільшилася кількість посівів під льодовою кіркою до 5,4 відсотків — на 74 тисячах гектарів. Вимерз ріпак лише на 3 відсотках площі, що нижче середніх показників.

Тож поки що особливо турбуватись нема чого, але все буде залежати «від подальшого розвитку подій». «Якщо ця крижана кірка буде поповнюватися, збільшуватись у розмірі й площі, а тривалість її залягання перевищить чотири тижні, лише тоді можна буде зробити оцінку її впливу», — вважає Микола Куйбіда.

Якщо озимина поки досить вдало переживає морози, то виноградникам значний мінус на користь не пішов. «В Одеській області через сильні морози може загинути більше половини виноградників», — заявила заступник директора з наукової роботи Науково–дослідного інституту виноробства й виноградарства імені Таїрова Ніна Мулюкіна.

Уже на початок лютого з’ясувалося, що деякі сорти, завезені з європейських країн, вимерзли на 80, а подекуди й усі 100 відсотків. «Остаточні висновки можна буде зробити тільки в березні, але й зараз очевидно, що для виправлення нанесених морозами збитків знадобляться роки роботи», — додала пані Мулюкіна.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>