Пересування на троні

10.02.2010
Пересування на троні

Упродовж багатьох років «Круг» і «Галичанка» претендують на перемогу в чемпіонаті. (Фото з архіву «УМ».)

Як відомо, минулий сезон у жіночій волейбольній суперлізі був особливим: після чотирьох років чемпіонства черкаський «Круг» склав свої повноваження, вперше в історії віддавши титул «Сіверськодончанці». Цей успіх закріпив за клубом із Сіверськодонецька статус базового для збірної — обидва колективи очолює Володимир Бузаєв. Утім у нинішньому сезоні за чемпіонство точиться запекла боротьба, і перед веде клуб із протилежної частини країни.

 

Проблеми колишніх і плани теперішніх

Виступи «Круга» в сезоні–2009/2010 не дають приводів думати, що черкаські дівчата втрутяться в боротьбу за «золото». Вони йдуть лише третіми, помітно відстаючи від минулорічних тріумфаторок і тернопільської «Галичанки». «У міжсезоння в команді відбулися зміни: деякі гравці пішли, їх заступила молодь», — розповідає Сергій Голотов, головний тренер «Круга». Найпомітнішою втратою команди він називає Марину Марченко, яка тепер успішно виступає за французький «Канн» у Лізі чемпіонів.

У другому турі «Круг» помстився «Сіверськодончанці» за «суху» поразку у фіналі попереднього сезону, здолавши чемпіонок на їхньому майданчику. Але в трь­ох інших очних поєдинках перемога була за опонентками. Утім Голотов, як і минулого сезону, сподівається на вдалий виступ на завершальному етапі першості.

А керівництво команди із Сіверськодонецька не приховує прагнень повторити минулорічний успіх. Поки що дівчата йдуть за досить щільним графіком: разом з участю в чемпіонаті та Кубку країни залишаються в розіграші європейського Кубка виклику, де вже пробилися до чвертьфіналу. «Перед нами стоїть завдання якомога краще виступити на європейській арені», — говорить Володимир Бузаєв, із яким пов’язані останні успіхи команди. А досвіду у фахівця вистачає, адже він уже приводив до завоювання Кубка виклику стамбульський «Вакіфбанк Гюнеш».

Західні амбіції

Певно, саме завантаженість діючого чемпіона спричинила той факт, що «Сіверськодончанка» залишається на другій позиції в чемпіонаті, а в національному Кубку поступилася в матчі за третє місце, хоча минулого року впевнено перемогла. Цього разу команда з промислового центру Луганщини грала в Кубку молодіжним складом (основа готувалася до єврокубків), оскільки федерація не дозволила перенести матчі.

А «Галичанка», схоже, всерйоз намірилася поміняти «бронзу» 2009 року на кращий метал. Досі для тернополянок найкращим був підсумок чемпіонату–2006 – срібні нагороди. Наставник команди Андрій Романович каже, що нинішнє високе місце його підопічних є результатом вдалої гри у першому колі. «У міжсезоння в нас практично не змінився склад, тож за рахунок стабільності й посідаємо високу позицію», — каже фахівець. Поки що найбільшою прикрістю для тернополянок у сезоні стала поразка одеській «Джинестрі» у фіналі Кубка України, яким «Галичанка» володіла двічі.

Додає оптимізму бажання керівництва клубу звести сучасний спорткомплекс, де можна буде проводити єврокубкові поєдинки. Паралельно команда матиме запасний майданчик у сусідньому Чорткові. «Але навряд чи там будемо часто грати, адже в Тернополі у нас є свої вболівальники», — ділиться планами Романович.

Сусідів «Галичанки», «Волинь», називають однією з найбідніших команд суперліги — в ній грають винятково місцеві виконавиці. П’яті в попередній першості, лучанки поки йдуть на тій же позиції й нині, але відрив від третього та четвертого місця невеликий. «Якихось амбітних планів у нас немає, адже ми єдині в суперлізі не є командою професіоналів», — каже тренер Богуслав Галицький. У нього самого основним місцем роботи є луцька ДЮСШ. Фа­хівець не задоволений виступом підопічних у першій частині чемпіонату, і це попри третє місце в Кубку країни. Галицький сподівається, що в клубу таки з’являться грошовиті спонсори, з якими команда нарешті вийде на євроарену. А поки «Волинь» змушена відмовлятися від таких недешевих змагань.

 

ТАБЛО

Українська жіноча суперліга. 11–й тур. «Джинестра» — «Сіверськодончанка» — 3:1, 0:3; «Галичанка» — «Круг» — 0:3, 3:0; «Волинь» — «Хімік» — 0:3, 3:0; «Орбіта» —«Іскра» — 3:0, 3:2.

Турнірне становище після 22 матчів: «Галичанка» — 54, «Сіверськодончанка» — 47 (20), «Круг» — 39, «Джинестра» — 38, «Волинь» — 35 (20), «Хімік» — 27, «Орбіта» — 15, «Іскра» — 3.