Горлівські сади Семіраміди

06.02.2010
Горлівські сади Семіраміди

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Cади Семіраміди — одне з семи чудес світу кануло в Лету дві з половиною тисячі років тому. Сучасникам від них залишилися лише описи, але деяким жителям міста Горлівка, які мешкають по проспекту Леніна, 134, пощастило побачити щось подібне на даху свого будинку. Якраз над четвертим під’їздом на плоскому даху п’ятиповерхівки розкинувся такий собі ботанічний сад. Чи хтось навмисне це зробив, чи випадково, але просто на будівлі, як шпилі, «вимахали»... розкішні тополі.

Як стверджують мешканці будинку, дерева «радували» їхні очі майже десять років. Як тільки «висячий ліс» піднімався вище, комунальники справно підрізали дерева, залишаючи лише пеньки. Але ж тополі — напрочуд живучі! Оскільки вгору деревам рости заборонялося, то вони росли в корінь. І варто зазначити, що небезуспішно. Коренева система настільки розрослася, що прошила своїми «щупальцями» стелю трьох квартир, розташованих на п’ятому поверсі, якраз під незвичайною «дібровою». Тепер власнику квартири № 57 Володимиру Петрову не обов’язково робити вечірню прогулянку перед сном. Подихати свіжим повітрям і помилуватися зорями він може, навіть не виходячи з власної квартири. Та й із вазонами морочитися не треба — флори й без них вистачає.

«Добре, коли стоїть суха погода, тоді й у квартирі сухо, а коли на дворі дощ, то й у квартирі дощить: вода стікає зі стелі, по стінах, — бідкається пан Володимир. — Новий рік також довелося зустрічати під дощем». Відра, тазики — цей реманент у господаря завжди під рукою.

А коріння так врізалося у споруду, що порепали навіть бетонні блоки перекриття, а в стінах з’явилися тріщини. Від непроханого сусідства страждають мешканці не лише п’ятого поверху. У квартирі №54, що на четвертому поверсі, теж потерпають від опадів. «Дощова вода стікає по шпалерах стін майже до підлоги, вода потрапляє на електричну проводку і в будь–який момент може замкнути та спричинити пожежу, — розповідає її власник, інвалід війни, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Віктор Сіробаба. — Достатньо однієї доброї зливи, і вода заллє помешкання на третьому поверсі. У самому під’їзді картина не краща — тут вода вже добралася до другого поверху. Кругом плями від течі, облущилася штукатурка. І таке триває вже понад два роки. Мешканцям квартир уже набридло робити вимушені ремонти. Неодноразові звернення спочатку до комунального підприємства «Молодіжний», а нині — приватного «Артік строй» (директор Артуш Габриелян) — структур, що відповідають за стан будинку, ніяких результатів не дало, зверталися навіть до мерії — жодної реакції».

Хоча ні, результат таки є — минулого літа прийшли комунальники, вирвали коріння дерев «із м’ясом», тобто з дахом, залишивши дірки у стелі та тріщини у блоках. За словами Віктора Миколайовича, тоді обіцяли зробити ремонт даху, проте комунальників тільки й бачили... Як наслідок — вода з даху до квартир тече й досі.Таке враження, що місцевій владі байдуже, як живуть люди, котрі, до речі, справно сплачують комунальні послуги і за квадратні метри, які протікають.