Верстат заклинило

05.02.2010
Верстат заклинило

Закордонних паспортів до березня не чекайте. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Якщо зараз вам терміново потрібен закордонний паспорт чи посвідчення водія — готуйтеся або довго чекати, або шукати знайомих серед співробітників правоохоронних органів. Нині ці документи — у Червоній книзі. Звичайні українці стали заручниками конфлікту інтересів влади та опозиції: йдеться про контроль над паспортною системою і великим шматком грошового «пирога». Поки не поділять, нам доведеться чекати. Щонайменше, до весни.

 

Паспорт «з–під поли»

Киянин Сергій Тесленко майже два місяці чекає на свій закордонний паспорт. «Я подав документи ще 12 грудня, заплатив 360 гривень. І ще місяць тому мав би отримати паспорт. Але в ОВІРІ сказали: і не ходіть — буде не скоро, — обурюється Сергій. — Добре, хоч не робив терміновий. Бо даремно б гроші пропали». Разом із Сергієм по закордонні паспорти, посвідчення водія та техталони у невидимій черзі вишикувалося (за статистикою МВС України) близько сотні тисяч українців. У МРЕВ та паспортних столах їм кажуть: не видаємо, бо немає бланків.

Ще кілька днів тому в.о. міністра внутрішніх справ Юрій Луценко запевняв: у запасі є дві тисячі паспортів старого зразка, і їх видають за особливої потреби, приміром, для поїздки на лікування за кордон. Однак, як повідомив у середу «УМ» заступник директора Департаменту зв’язків із громадськістю МВС України Геннадій Гребньов, уже й старі бланки швидко закінчилися — на всіх не вистачило.

Водночас фірми, які беруться посприяти в отриманні закордонних паспортів, документи в громадян охоче приймають, попереджаючи, що терміново зробити паспорт не вийде — може, за місяць, а може, і за два. «Ви довго не думайте, бо нам повідомили знайомі в ОВІРІ, що незабаром узагалі перестануть приймати документи», — божиться працівник однієї з фірм–«помічниць». Ще в одній компанії запевнили, що отримати закордонний паспорт навіть за таких «дефіцитних» умов реально — за три робочі дні. Але коштуватиме він 2500 гривень і буде старого зразка. «Вам видадуть червоний паспорт — з ним ви спокійно зможете поїхати в туристичний тур. Але його пізніше таки доведеться поміняти на новий, синенький, паспорт», — пояснила адміністратор фірми.

Так само можна оформити і посвідчення водія — через знайомих і втричі дорожче. «Я випадково поправ свої права разом зі штанами, — каже житомирянин Володимир Семчук, — хотів поміняти на нові. Знайомий у МРЕВ сказав: тримаємо два бланки для своїх. Хочеш, за тисячу гривень зробимо... Буду, мабуть, із випраними правами ще їздити».

Документи суворої звітності нині — на вагу золота. І щотижня заповітний документ «із–під поли» обходитиметься все дорожче. Тим більше що ніхто з чиновників не береться сказати, коли ж паспорти та «права» почнуть видавати в нормальному режимі.

Нема грошей — нема паспортів

Причини ж паспортного «паралічу» — розборки між урядом та консорціумом «Єдина державна автоматизована паспортна система». («ЄДАПС», нагадаємо, виготовляє для закордонного паспорта так звану полікарбонатну сторінку, з фотографією та голограмою, і передає її до поліграфкомбінату «Україна», де друкується «книжка» закордонного паспорта громадянина України).

З січня «ЄДАПС» перестав виготовляти паспорти, і давній конфлікт виліз на–гора. Народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, якого пов’язують з «ЄДАПСом», пояснює: друк паспортів зупинився через заборгованість держави перед підприємством, а безкоштовно, мовляв, ніхто працювати не збирається. «З листопада минулого року на рахунки підприємства не надійшло жодної копійки, — запевняє «УМ» Василь Грицак. — Хоча «ЄДАПС» продовжував виготовляти закордонні паспорти, посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів та інші бланки МВС. Але це ж не може тривати постійно. Кошти, які громадяни попередньо сплатили за виготовлення закордонних паспортів, уряд використав не за призначенням. І це злочин, який передбачає кримінальну відповідальність». Василь Грицак запевняє: як тільки уряд поверне заборговані кошти (а йдеться про 72 мільйони гривень), «за три доби громадяни України отримають усі паспорти — працівники консорціуму «ЄДАПС» та поліграфкомбінату «Україна» працюватимуть цілодобово». На терміновому розрахунку наполягає і прокуратура Києва — вона зобов’язала Держказначейство виплатити консорціуму «ЄДАПС» заборговані кошти.

Паспорт повинен коштувати 150 гривень?

Однак далеко не однією проблемою недофінансування обмежується «паспортний» конфлікт: розборки навколо поліграфкомбінату «Україна», звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ — це все ланки одного ланцюжка. Наприкінці 2009 року в «ЄДАПСа» закінчився контракт із МВС. Нову угоду на 2010 рік з «ЄДАПС» міністерство не підписало, мотивуючи це тим, що держава і сама, без посередників, здатна забезпечити виготовлення документів. Щоправда, директор державного поліграфічного комбінату «Україна» співпрацю з консорціумом не призупинив. У результаті Олександр Турчинов дав розпорядження змінити за непослух керівництво поліграфкомбінату. На захист лояльного до «ЄДАПСу» директора стали народні депутати з Партії регіонів (про колотнечу біля поліграфкомбінату «Україна» «УМ уже писала), а Юрія Луценка Верховна Рада «під шумок» відправила у відставку.

Насправді бажання уряду та МВС «відхреститися» від «ЄДАПСу» є цілком логічним. «Усі бланки суворої звітності й пов’язані з ним персональні дані громадян України повинні бути тільки під контролем держави — це конфіденційна інформація, і доступ приватних осіб до персональних даних громадян України — неприпустимий, — зазначає голова Державної міграційної служби Ігор Репешко. — А зараз контролю держави за цим питанням немає». Крім того, за словами Ігоря Репешка, сьогодні склалася ситуація, коли комерційна структура–монополіст диктує всій дер­жаві умови у сфері паспортизації, відповідно, й ціни. Юрій Луценко, наприклад, переконаний, що вартість полікарбонатної сторінки для закордонного паспорта «ЄДАПС» штучно завищує, а тому МВС планує провести конкурс серед виробників на виготовлення цієї сторінки. Уже, мовляв, ведуться перемовини з італійськими, німецькими, швейцарськими компаніями. І якщо «ЄДАПС» хоче за полікарбонатну сторінку 300 гривень, каже Луценко, то іноземні компанії оцінюють свою роботу в 1—5 євро. «Ми маємо укласти з поліграфкомбінатом «Україна» двосторонню угоду, в рамках якої оголосити міжнародний конкурс», — каже в. о. міністра внутрішніх справ. Паспорт, за його розрахунком, не повинен коштувати більше 150 гривень.

Ми, прості українці, лише «за». Ось тільки, окрім вартості полікарбонатної сторінки, у ціну на закордонні паспорти закладаються й інші витрати. І ці ціни вже встановлює сам уряд. Зокрема, за Постановою КМ від 28 січня 2009 року, вартість бланка паспорта становить 150 гривень. Інші складові вартості закордонного паспорта встановлюють декрет Кабміну «Про державне мито» і спільний наказ МВС, Мінфіну і Мін­економіки. Нині вартість закордонного паспорта при оформленні до 30 днів становить 343 гривні, до 10 днів — 862 гривні, до 3 днів — 1205 гривень.

Щодня в Україні оформляється 4 тисячі закордонних паспортів

Народний депутат від «Нашої України» Ксенія Ляпіна переконує: якби держава сама не віддала ще шість років тому віжки керування паспортною системою комерційному монополісту, нинішніх проблем можна було б уникнути. «ЄДАПС» — єдина в Україні компанія, яка має технологію друку полікарбонатних сторінок для закордонних паспортів, відтак конкурентів їй немає. «Але є питання: навіщо нам потрібна та полікарбонатна сторінка? Якщо значно дешевша й прийнятніша стара форма паспорта, — каже Ксенія Ляпіна. — Жодна міжнародна організація не висувала вимог до такого елементу захисту. І чимало розвинених країн вирішили, що ця технологія занадто дорога. Полікарбонатну сторінку для закордонного паспорта спеціально запровадили, щоб встановити монополію, «вичавлювати» кошти й диктувати ціни».

Але водночас раптове бажання уряду навести лад у «паспортному» царстві теж викликає у багатьох ескпертів підозру. Конфлікт Кабміну та «ЄДАПСу», переконують експерти, має більш глибоку причину, ніж боротьба з монополізмом і завищенням цін. Ксенії Ляпіній, наприклад, дуже дивно, що монопольне становище «ЄДАПС» уряд помітив тільки зараз — досі всіх усе влаштовувало, усі співпрацювали. «Своїми ж руками вони допустили цю монополію, а тепер «прозріли» й кажуть: корупція у нас під носом! Виглядає це несерйозно, — каже Ксенія Ляпіна, — і наштовхує на різні роздуми про те, що «хтось із кимось не поділився».

За версією «Дзеркала тижня», нині Кабмін намагається дуже швидко й радикально змінити стосунки з певними людьми в керівництві консорціуму. Уряд, мовляв, не ставить за мету замінити «ЄДАПС» як виробника, проте хотів би поміняти формат «стосунків».

До того ж паспортний «шмат» — це величезні кошти. За даними МВС, у 2009 році послуги «ЄДАПСу» коштували держбюджету майже 300 мільйонів гривень. За попередніми даними, щодня в країні оформляється в середньому 4 тисячі закордонних паспортів. Фактично ж ідеться (за словами самого Юрія Луценка) про «розподіл бізнесу в півмільярда гривень».

Раніше весни паспортів не чекайте

Переважна більшість експертів переконана одностайно: система управління базами даних паспортів має перебувати в руках і під контролем держави. В уряді запевняють: саме така мета оголошеної війни. «Кадрові рішення, які проводить Міністерство фінансів, дозволять у найближчі дні поновити друк закордонних паспортів в Україні, причому без участі таких посередників, як «ЄДАПС», — каже перший віце–прем’єр Олександр Турчинов. Однак далеко не всі поділяють його оптимізм. «Це потрібно було робити ще у квітні, заздалегідь, — переконує Ігор Репешко. — Слід було цивілізовано перезаключати договір, подбати про альтернативу діючій системі та «ЄДАПСу». Адже багато організаційних питань не вирішено. Хто буде проводити персоналізацію документів? Як будуть передавати інформацію з міст у головний обчислювальний центр?»

«Звичайно, буде велика користь, якщо повернуться до дер­жавної паспортної системи. Але це не так легко буде зробити», — каже Ксенія Ляпіна. По–перше, поновити виробництво паспортів у «найближчі дні» без «ЄДАПСу» неможливо, оскільки, крім «України», інші підприємства «ЄДАПСу» контролюють багато необхідних технологічних процесів. Провести тендер у найкоротші терміни теж нереально, крім того, на оформлення допусків та отримання ліцензій закордонною фірмою піде багато місяців.Фахівці переконують, що заміна можлива не раніше ніж через рік після проведення нового тендера. Відтак «швидкого» розлучення з «ЄДАПСом» не вийде. Як і не вийде оперативно змінити керівництво поліграфкомбінату «Україна».

Варіантів кілька. Або, як каже Ксенія Ляпіна, уряд прийме постанову про зміну форми паспорта (відмінить, наприклад, полікарбонатну сторінку). Або піде на тимчасову угоду з концерном «ЄДАПС», аби він якийсь час випускав паспорти (правда, за якою ціною — це ще питання).

Так чи інакше, експерти прогнозують: раніше березня паспортів нам не бачити. Більше того, дефіцит можуть відчути незабаром ще й виробники підакцизних товарів, коли у них закінчаться марки акцизного збору. А їх теж монопольно виготовляє «ЄДАПС».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>