Ні тепла, ні світла

02.02.2010

Родинське, що на Донеччині, переслідує синдром Алчевська. Не встигли рятувальні та комунальні служби налагодити нормальне життя мешканців 15–тисячного міста після техногенної аварії, що сталася 23 січня, як виникла ще одна. Минулих вихідних, а точніше в суботу ввечері, всі жителі Родинського були позбавлені не лише тепла, а й електропостачання. Причиною мороку став вихід із ладу двох повітряних кабелів високої напруги, які забезпечували електроенергією населений пункт.

У результаті тотального знеструмлення зупинилася робота на трьох котельнях міста. Без теплопостачання залишилися 237 житлових будинків, лікарня, два дошкільних заклади та три школи. За повідомленням прес–служби Донецької облдержадміністрації, вже о другій ночі до двох котелень (№3 і №9) підключили дизельні генератори й їхню роботу було відновлено. Використовуючи недавній досвід, постійно діючий штаб ліквідації наслідків аварії, який очолює заступник голови Донецької облдержадміністрації, прийняв рішення злити воду з системи опалення в 90 будинках, у яких розводка розміщена на горищі, а отже існувала небезпека їх перемерзання.

О восьмій ранку наступного дня електроенергія надійшла і до інших котелень, а мешканці будинків поступово почали отримувати бажане тепло, повідомляє прес–служба МНС України. Енергетичні служби міста у посиленому режимі проводили відновні роботи на пошкоджених кабельних лініях. Зі штабу повідомили, що ремонтні роботи тривають цілодобово: на підключення будинків до тепла й енергопостачання кинуто всі наявні сили.

Для забезпечення міста електроенергією задіяно вісім дизельних електростанцій. Майже півсотні бійців МНС підвозили воду до котельні, що опалює міську лікарню. Як і раніше, у місті працюють 30 бригад слюсарів, зварювальників, будівельників, шахтарів з інших міст Донеччини, задіяні комунальні служби сусіднього Красноармійська. Ліквідатори забезпечені гарячим харчуванням та теплим житлом.

За найсвіжішою інформацією, яку надала «УМ» прес–секретар Красноармійської міської ради Надія Алексєєва, із 102 будинків, у яких було відсутнє тепло, проблемними залишаються 11. «Після оголошення надзвичайного стану зі спеціального фонду обласного бюджету на боротьбу з наслідками аварії виділено 400 тисяч гривень зі спеціального фонду обласного бюджету та 100 тисяч гривень із місцевого бюджету Родинського. Також підготовлено документи на виділення 200 тисяч гривень із бюджету Красноармійська. Крім того, 100 тисяч гривень «живими» грішми на допомогу постраждалому місту надав народний депутат Борис Колесников», — повідомила Надія Алексєєва.

Як запевнили у штабі з ліквідації аварії, всіма необхідними матеріалами та обладнанням рятувально–аварійні й комунальні служби забезпечені. Відновні роботи тривають.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Незалежної профспілки гірників, народний депутат Михайло Волинець направив депутатське звернення до Прем’єр–міністра, Генпрокурора та міністра фінансів дати доручення провести перевірку і прийняти заходи з притягнення до відповідальності мера Красноармійська Андрія Ляшенка за бездіяльність і приховування інформації про аварію на тепломережах у Родинському (місто належить до Красноармійської міськради). Адже реальні масштаби аварії, вважає депутат, приховуються. Водночас, зазначає Михайло Волинець, в іншому місті Донеччини — Новоградівці — аналогічна ситуація: «вже більше тижня не працює опалення, немає напруги, затоплені квартири». «Майже вся Новогродівка погрузла в темряву: електрика є лише в лічених будинках. Котельня фактично імітує роботу, в будинках немає опалення», — додав депутат Новогродівської міськради Олександр Вовк.