Хто стягує «ковдру» з ближнього?

30.01.2010

Представники компанії «Житлорембудсервіс», яка обслуговує будинки в кількох мікрорайонах Кременчука, заявили про наміри оскаржити дії власника однієї з квартир у багатоповерхівці 101–го кварталу. Фахівці «вирахували» його після скарг мешканців згаданого будинку на різке «похолодання» в їхніх квартирах. При цьому жодної планової чи аварійної зупинки подачі теплоносія до будинку не було. То в чому ж справа?

Як з’ясувалося, «мерзлякуватий» господар квартири на першому поверсі обладнав у своєму «гніздечку» теплу підлогу. Причому зробив це за рахунок підключення до системи централізованого опалення всього будинку! Тобто фактично перетягнув загальну «ковдру» на себе. Тож зовсім не дивно, що мешканці трьох сусідніх поверхів почали ловити дрижаки. І якщо раніше така «самодіяльність» ще якось нівелювалася помірною температурою повітря, то за нинішніх тріскучих морозів почала давати збої.

Подібний випадок практично одночасно зі згаданим кременчуцькі комунальники зафіксували й у будинку на вулиці Пролетарській, 13. До традиційного методу несанкціонованого утеплення власних квартир за рахунок «нарощування» додаткових секцій батарей останнім часом місцеві «кулібіни» додають усе витонченіші й «болючіші» для сусідів. Нерідко такі «новації» ще й просто небезпечні, бо ж провокують аварії та пожежі.

Тож, як повідомили «УМ» в управлінні житлово–комунального господарства міста, в тих будинках, звідки надходять скарги на погіршення теплопостачання, спеціально створені бригади й надалі перевірятимуть не лише «зовнішні» технічні проблеми. Власникам квартир, які, по суті, крадуть тепло у сусідів, загрожують не тільки «відрізання» від централізованого опалення, а й чималенькі штрафи.