Хрестик ОУН

30.01.2010
Хрестик ОУН

Націоналісти вважають вибір між Ю. і Я. 7 лютого «проміжним» і кажуть, що «головний бій за державу»відбудеться на дострокових парламентських виборах. (Фото Івана ЛЕОНОВА.)

У другому турі результат виборів, який озвучить ЦВК, значною мірою залежить від позиції українських патріотів та націоналістів. Політична партія «Організація українських націоналістів» закликає виборців не підтримувати жодного з кандидатів, повідомляє агенція УНІАН з посиланням на заяву партії. Зокрема, ОУНівці застерігають «всю українську патріотичну громадськість, передусім галичан, які вважають себе П’ємонтом українського національного відро­дження, від того антиукраїнського вибору, який нав’язують нам кланово–олігархічні та космополітичні кола».

«Вивівши у другий тур виборів двох однакових, проросійських кандидатів, українським патріотам нав’язують Юлію Тимошенко як «менше зло», — йдеться у відозві ОУН. Партія нагадує сценарій президентських перегонів 1999 року, коли до другого туру також вивели двох негативних, проросійських кандидатів — Петра Симоненка і Леоніда Кучму. Мовляв, тоді патріоти із Західної України «проковтнули наживку російських політтехнологів» і в другому турі масово (понад 90%) віддали голоси за Кучму. А вже за рік свідомі виборці так само масово вийшли на акції «Україна без Кучми!». Голова партії «ОУН» Віталій Цапович ретранслює думку багатьох аналітиків, заявляючи, що Тимошенко і Янукович сьогодні — це Кучма і Симоненко вчора.

«Чи ми знову проявимо політичну короткозорість, піддамося обману і самообману, клюнемо на хитру лисицю у вишиваній сорочці, за душею в якої немає нічого українського? — запитує голова ОУН. — Кажуть, якщо голосувати проти двох кандидатів, то ваш голос піде Януковичу. Це нахабна брехня, яку втовкмачують у голови українців надіслані Путіним в Україну політтехнологи».

Партійці–націоналісти нагадують, що «свого часу наш славний попередник, провідник ОУН, Герой України Степан Бандера вів боротьбу проти двох ворогів — нацистів Гітлера і більшовиків Сталіна — й не шукав, де менше зло». Саме тому ОУН, приєднуючись до позиції Президента Віктора Ющенка, закликає 7 лютого поставити «галочку» у третій графі виборчого бюлетеня. На їхнє переконання, проголосувавши проти обох кандидатів, українці проголосують за справді самостійну і соборну Україну. Бо головний бій за державу, на думку керманичів ОУН, відбудеться не 7 лютого, а на дострокових парламентських виборах у травні цього року.

 

ХТО ЯК

Варто нагадати, як закликають голосувати в другому турі інші проукраїнські провідники, організації і церкви. Президент Віктор Ющенко і партія «Наша Україна» — проти обох. Українська національна рада — проти обох. Патріарх Київський і всієї Руси (УПЦ КП) Філарет та предстоятель УГКЦ кардинал Любомир Гузар не називають кандидата, але закликають «не тікати від вибору» й не голосувати «проти всіх».