Собачатина — в курячому «меню»

28.01.2010

Щорічно близько півтисячі іванофранківців страждають від укусів бродячих псів. Пік собачої агресії, як підтверджує статистика, припадає на зиму, коли до міста в пошуках їжі збігаються, поповнюючи місцеві зграї, тварини з довколишніх населених пунктів і лісових масивів. Проте ніхто достеменно не знає, скільки всього бродячих собак нині населяє обласний центр. «Зусиллями нечисленної групи працівників спецпідприємства, до якої входять ветлікар та фельдшер, у 2009 році вдалося відловити близько 2,5 тисячі бездомних собак, — розповів «УМ» начальник управління житлово–комунального господарства Івано–Франківського міськвиконкому Петро Косюк. — Три сотні з них стерилізували у віварії медичного університету й, одягнувши на них розпізнавальні білі нашийники, відпустили на волю. Решта (здебільшого тварини старшого віку та хворі) після евтаназії потрапили на переробку в цех Коломийського ветеринарно–санітарного заводу, де виготовляють м’ясо–кісткове борошно для годівлі курей».

Керівники місцевих ветеринарних та санітарно–епідеміологічних служб запевняють у цілковитій безпечності таких добавок до пташиного раціону та споживачів курятини. За словами начальника управління ветеринарної медицини в Івано–Франківській області Романа Гурського, собачі тушки переробляють за високими технологіями, і якість отриманого борошна ретельно перевіряють у лабораторних умовах.