Усі за лопати!

28.01.2010

У столичній мерії бідкаються, що катастрофічно не вистачає рук для прибирання вулиць. Відтак з’явилася думка залучити до цієї справи студентів. Мер міста Леонід Черновецький, як зазначає прес–служба КМДА, навіть мав намір розіслати листи до ректорів столичних ВНЗ із проханням поділитися робочою силою. Минулого тижня й справді відбулася акція, коли в різних районах міста залучали до прибирання снігу від 30 до 135 студентів. «Вони самі звернулися до ректорів, що мають намір попрацювати», — каже перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. І запевняє, що в таких роботах беруть участь лише хлопці, яким виповнилося 18 років, і тільки за умови, що температура на вулиці буде не нижчою 20 градусів морозу.

Водночас у Київраді не всі схвалюють ініціативу мера. «Невже Черновецький вважає, що робота на морозі впродовж кількох годин на порозі епідемії грипу безпечна для студентів? — обурюється депутат Київради Олексій Давиденко. — Нехай тоді він сам разом із двотисячним апаратом чиновників КМДА візьме лопати та ломи і нарешті прибере цей сніг!».

Проректор Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана Валентин Штуль нічого не чув про вищезгадане звернення, але, «якби воно й було, ми б не радили студентам відволікатися на громадські роботи, адже зараз сесія і їм слід закцентуватися на іспитах». Настя, студентка Києво–Могилянської академії, розповіла «УМ», що в їхньому ВНЗ вийти на роботу з лопатами теж не пропонували. «Я взагалі чула від однокурсників, що та акція зі студентським показовим розчищанням снігу була проплаченою», — додала дівчина.

Ми вирішили поцікавитися, як стати добровільним помічником із прибирання вулиць. Проте в call–центрі мерії нам так і не змогли пояснити, куди треба звернутися, щоб отримати кирку, лопату та фронт роботи, бо взагалі не мають інформації про залучення студентів до чищення вулиць.

Натомість в інтернеті натрапили на оголошення: мовляв, бригада студентів береться швидко очистити від снігу будь–яку територію. Телефоную й цікавлюся цінами на такі «послуги». На тому кінці дроту відповідають, що праця кожного студента (а їх троє) коштуватиме 20 гривень за годину. Після уточнення, що йдеться навіть не про сніг, а про лід, розцінки зростають до 25 гривень. Коли ж роботящий студент поцікавився, куди треба їхати на боротьбу зі снігом, і почув назву столичної станції метро, розчаровано сказав: «То ви у Києві? А ми в Дніпропетровську...»

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Якщо ви травмувалися, впавши на не прибраній від льоду вулиці, не мовчіть, а позивайтеся до недобросовісних комунальників! «Громадяни України мають право на захист свого здоров’я, якщо це обумовлено неналежним виконанням своїх обов’язків комунальними службами», — заявив міністр юстиції Микола Оніщук. За його словами, зараз у Мін’юсті немає інформації про подібні позови, але «не можна відкидати, що такі позови в українських судах можуть з’явитися».

«УМ» з’ясувала, якщо ви й справді постраждали на вулиці з вини комунальних служб, то постарайтеся заручитися допомогою свідків — в суді їхні слова будуть вагомими. Якщо невдале приземлення сталося біля магазину або установи, то на вашу користь свідчитимуть записи відеокамер зовнішнього стеження. Обов’язково візьміть медичну довідку щодо отриманих травм. Зберігайте всі чеки, пов’язані з лікуванням, якщо виграєте суд, то вартість витраченого вам повернуть плюс компенсують моральну шкоду.

 

ДО РЕЧІ

У Львові за незадовільне прибирання вулиць від снігу покарано двох працівників «КТП 1339» — підприємства, яке прибирає взимку дороги в місті. Як повідомив міський голова Андрій Садовий, одного з них звільнено, а інший отримав догану. «Кого треба було покарати, ми вже покарали, — додав Андрій Садовий. — Але це не вирішує проблеми. Людям треба гроші платити. І сьогодні я дякую тим двірникам, які маючи навіть певні заборгованості, виходять і працюють».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>