Не за Я., я за Неї

27.01.2010
Не за Я., я за Неї

Тимошенко може перемогти, лише якщо консолідує навколо себе патріотичний електорат. (Фото Рейтер.)

Відомі громадські діячі, які є членами Української народної ради, закликали підтримати в другому турі Юлію Тимошенко. Вони відзначили, що ухвалили таке рішення незважаючи на те, що розуміють слабкі сторони Тимошенко. На думку знаних представників української інтелігенції, лідерка БЮТ здатна захистити національні інтереси України, європейський вибір.

«Той, хто вважає, що ми не маємо вибору, що 7 лютого не треба брати участь у голосуванні, насправді робить вибір на користь Януковича. Пам’ятайте, Янукович — не самодостатній, керований ззовні політик, який прагне повернути минуле, перетворити Україну на сателіта відроджуваної московської імперії з євразійським безнаціональним обличчям», — йдеться у зверненні інтелігентів.

Під відозвою підписалося 13 діячів: Володимир Василенко, Богдан Горинь, Іван Дзюба, Іван Драч, Левко Лук’яненко, Юрій Мушкетик, Дмитро Павличко, Володимир Пилипчук, Мирослав Попович, Роланд Франко, Юрій Щербак, Олег Чорногуз, Ігор Юхновський. Частина з них віддавна агітувала за Тимошенко, як, скажімо, філософ Попович. Частина в першому турі закликала народ підтримати Віктора Ющенка — зокрема, активним у цій справі був поет Павличко. Нагадаємо, сам Ющенко заявив, що голосуватиме проти обох кандидатів.

Колишній дисидент Борис Горинь вважає, що Тимошенко — це «полюс дер­жавницьких національних інтересів», тоді як Янукович — «полюс антинаціональної спрямованості». У його баченні «Янукович — вайлуватий тугодум, Тимошенко — політик бистрий на думку, на народження нових ідей».

Дмитро Павличко пояснює свою позицію так: перемога на виборах Віктора Януковича призведе до втрати всіх надбань у національному та демократичному житті.