Хижаки з рушницями

26.01.2010
Хижаки з рушницями

Зубрів в Україні залишилось не більше 260. (Фото з сайту sxc.ru)

Тушу замордованої браконьєрами тварини, яку занесено до Червоної книги, виявили ще 5 січня на території Банилівського лісництва, що у Сторожинецькому районі, поінформував громадськість заступник прокурора Чернівецької області Віталій Поцілуйко. Єгер, обходячи лісові угіддя, помітив свіжі сліди підводи та криваві плями на снігу, які зрештою привели його до рештків 500–кілограмового зубра–самця. Зловмисники забрали філейну частину, але залишили не придатні для вживання в їжу голову та інші менш цінні частини туші. Вони навіть не намагалися приховати сліди злочину. На місце знахідки одразу викликали працівників міліції, проте вони, оглянувши останки велета, відмовили у порушенні кримінальної справи, мотивуючи таке своє рішення... «природньою смертю тварини».

«Зам’яти» справу не дозволили лише принципова позиція місцевих природоохоронців та неабиякий розголос у ЗМІ. Зрештою на кричуще порушення закону звернула увагу прокуратура Чернівецької області, яка витребувала у Сторожинецького райвідділку отримані в ході огляду місця злочину матеріали і, проаналізувавши їх, таки постановила порушити кримінальну справу за фактом незаконного полювання. Експертиза встановила, що зубра було вбито чотирма пострілами з мисливської рушниці 12–го калібру. Слідчі наразі з’ясовують обставини інциденту і не виключають причетності до полювання на рідкісну тварину тих, хто насправді мав би її оберігати: під підозру потрапили керівники Сторожинецького лісгоспу. Цілком імовірно, що до відповідальності притягнуть і міліціянтів, які вважали за краще «заплющити очі» на злочин, аніж, незважаючи на неспростовні докази, розслідувати його. «Ми піднімемо питання про покарання міліціонерів, які, не розібравшись у ситуації й проігнорувавши результати обстеження тварини, зробили висновок, що зубр помер мало не власною смертю. На сьогоднішній день нам відомо, що до вбивства зубра причетні посадові особи Сторожинецького держспецлісгоспу», — зазначив Віталій Поцілуйко.

Однак найприкріше те, що незаконне полювання сталося на території зоологічного заказника місцевого значення «Зубровиця», де зубрів повинні не лише охороняти, а й сприяти збільшенню поголів’я тварин. Більше того, злочин стався якраз на момент проведення тут трирічного наукового дослідження, яке реалізують співробітники Інституту зоології імені Івана Шмальгаузена спільно з Чернівецьким національним університетом. Мета дослідження — паспортизація тварин, а також напрацювання заходів щодо збереження їх популяції.

 

ДО РЕЧІ

Нині чисельність популяції зубрів в Україні становить 260 особин, із них 90 особин проживають у Карпатах: 30 — у Сторожинецькому та 60 — у Берегометському держлісгоспах. В усьому світі їх залишилось лише 1770 особин.