РАХУНКОВА ПАЛАТА

15.01.2010

17 мільярдів рублів

коштуватиме відновлення будівництва військово–транспортного літака Ан–124 «Руслан». Як заявив президент Об’єднаної авіабудівної корпорації Олексій Фролов, поставка цих літальних машин на озброєння Міністерства оборони Росії можлива вже з 2014 року, а вартість одного апарата становитиме 200 мільйонів доларів США. Як відомо, президент Росії Дмитро Медведєв включив Ан–124 у держпрограму озброєнь до 2020 року. Виробництво українсько–російських «Русланів» припинилося в середині 90–х років, оскільки ці літаки визнали безперспективними.

 

11 мільярдів доларів

планує витратити на будівництво доріг у 2010 році Польща. За словами директора генеральної дирекції доріг Польщі Леха Вітецького, кошти витратять на будівництво понад 700 кілометрів швидкісних доріг і 500 кілометрів автострад. Пан Вітецький також додав, що ця сума буде рекордною, оскільки, приміром, цьогоріч Варшава виділила на будівництво дорожнього покриття 6,2 мільярда доларів. Сьогодні у Польщі реконструюють 777 кілометрів доріг.

 

5 мільярдів доларів

становитиме бюджет Організації Об’єднаних Націй у 2010–2011 роках. Відповідний фінансовий документ затвердила Генасамблея ООН після тривалих дебатів. Кошти складаються із внесків країн–членів ООН. Окремою графою держави робитимуть відрахування до бюджетів у частині миротворчих операцій. Згідно з рішенням Генасамблеї, максимальний розмір фінансового внеску не може перевищувати 22 відсотки бюджету — саме стільки мають відрахувати США як найбільший платник до бюджету ООН.

 

200 мільйонів доларів боргів

із зарплати за судовими рішеннями стягнуло за минулий рік із роботодавців у примусовому порядку Міністерство юстиції. За словами очільника Мін’юсту Миколи Оніщука, загалом кількість грошей, невиплачених як заробітна плата, які у минулому році вдалося стягнути судовим виконавцям, зросла на 21,3 відсотка. Найбільшими боржниками у 2009 році були здебільшого промислові регіони: Донецька, Луганська, Харківська та Одеська області.

 

4,55 мільйона євро

фінансової допомоги виділив Грузії Європейський Союз. Це третій транш допомоги, який офіційний Тбілісі має спрямувати на підтримку реформ у фінансовому секторі країни. Члени грузинської делегації в ЄС уточнили, що надходження грошей кожного траншу залежить від виконання урядом Грузії узгоджених сторонами домовленостей у бюджетній сфері, фінансовому обліку, реформі казначейства, державних закупівель тощо.

 

70 відсотків поляків

не вірять у Святого Миколая. Такі дані соціологічного опитування наводить компанія MillwardBrown SMG/KRC. При цьому 65% дотримуються традиції дарувати у цей день подарунки. Хоча 44% опитаних не вірять у Святого Миколая однозначно, а 24% — швидше не вірять. Водночас більшість жителів сусідньої держави не уявляють, щоб подарунки дарував хтось інший, а не чоловік у червоному костюмі з сивою бородою. Ще 19 відсотків поляків впевнені в існуванні святого, а в 13% переважає думка, що Миколай таки є.

 

20 відсотків українців

стверджують, що впродовж минулого року представники влади вимагали від них хабарів. Згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), ще 54 відсотки наших співвітчизників вважають, що у 2009 році розмір хабарів суттєво збільшився. Дослідження показало, що 90% українців виступають за введення серйознішого покарання за вживання наркотиків, а 62% — за проституцію. При цьо­му зробити покарання суворішим за самогоноваріння вважають за необхідне лише 43 відсотки опитаних.

 

13 відсотків військовослужбовців

Збройних сил України становлять жінки, що є одним із найвищих показників у світі. За повідомленням Міністерства сім’ї, молоді і спорту, випереджають нашу країну лише кілька дер­жав, включно зі США та Росією. Експерт ООН із гендерних питань Доно Абдуразаков відзначив, що Україна є однією з найкращих держав на пострадянському просторі в питанні відповідального ставлення до впровадження гендерної рівноваги.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>