Бородатий гість

30.12.2009

Новий рік — час, коли ми всі хоч трішки стаємо мрійниками. Кожен загадує бажання і чекає, що воно магічним чином здійсниться. У цей час ми віримо в казку і сподіваємося побачити її на власні очі. Особливо новорічних свят чекають діти. А якщо до них, просто додому, завітає ще й справжній Дід Мороз із подарунками — радощів не буде меж. Отож «УМ» вирішила розібратися, де шукати дивовижних персонажів та скільки це коштуватиме.

 

Непитущий Дід Мороз

Пошук Діда Мороза «з доставкою» — справа дуже відповідальна. Тим більше що пропозицій на ринку цих послуг досить багато. Прик­метно, що колись у Києві існувала навіть школа Дідів Морозів. Є вона й зараз, проте працює всього один день, 12 грудня. На день святого Миколая її випускники проходять маршем по Хрещатику і беруть участь у запалюванні головної ялинки. Однак більшість Дідів Морозів нині у школу не ходить, а вчиться самотужки. В інтернеті десятки пропозицій влаштувати візит Діда Мороза та Снігуроньки (а ще більше — запрошень попрацювати у вигляді цих персонажів). Ціни за таку послугу варіюються від ста до кількох тисяч гривень, найдорожчим, звісно, буде візит у новорічну ніч.

«Дідморозівська» професія — нелегка справа, переконує Дід Мороз із великим стажем, у минулому — актор, Володимир. Тепер він організовує весілля, корпоративні вечірки, працює тамадою, а на свята перевдягається в казкового персонажа.

Зазвичай казкова програма триває 20—30 хвилин, за цей час Дід Мороз знайомиться з дітьми, вручає подарунки, які батьки передали йому трохи раніше, слухає віршики або й сам їх читає. За словами Володимира, іноді діти радо йдуть на контакт, а іноді лякаються. Одного хлопчика минулого року так і не вдалося привітати, бо він зачинився у ванній, тож Дід Мороз залишив йому листа. А іноді й батьки бувають не «по–казковому» налаштовані: доводиться і чарку перехилити з особливо настирними батьками.

«Зараз багато є таких Дідів Морозів, що страшно глянути. Набирають молодих хлопців, аби костюм був. Але ж тут не можна дозволяти собі такого нехлюйства. Коли ти виступаєш на сцені, то глядач розуміє, що перед ним актор, а коли приходиш до дітей, то вони справді вірять у тебе, тож допустити, щоб у тебе, як–то кажуть, «вус відклеївся», не можна», — каже Володимир. Щоб потім не шкодувати витрачених грошей і зіпсованого святкового настрою, він рекомендує найперше зустрітися з найманим казковим персонажем, переконатися у його «правдоподібності», а вже потім запрошувати до себе додому. Володимир зізнається, що Новий рік — найбільш прибутковий період для нього, проте за це доводиться платити тим, що на свята родина майже його не бачить.

Дід Мороз на тросі

Оскільки Дід Мороз — персонаж казковий, то і поява його має бути фантастичною. Американські Санта Клауси звикли приходити через димар, але у багатоквартирній прозі сьогодення Дід Мороз стукає у вікно. У такому випадку його роль може зіграти промисловий альпініст.

«Це просто неймовірно, як діти реагують на появу через вікно. Для них це справжній вибух. Марно і намагатись змалювати їхній захват, коли я виймаю з мішка бажану іграшку. Я думаю, що дитина, яка хоч раз пережила це, завжди в душі буде вірити у казку, а значить — залишиться доброю та чуйною», — розповів кореспонденту «УМ» Микола, промисловий альпініст, що вже третій рік на свята вдягає червоний ніс та бороду.

У звичайному житті Микола займається промисловим альпінізмом для зовнішньої обробки будівель, однак зізнається: його артистичній натурі мало просто мішати розчин. Тому, коли знайомі з агенції запропонували стати Дідом Морозом, зголосився без вагань.

«Усе відбувається так: ми з помічником піднімаємося на дах будівлі. Про ключі від нього треба домовитись заздалегідь. Тут я перевдягаюсь, ми кріпимо троси, і я починаю спуск. Згодом стукаю в потрібне вікно і заходжу», — каже Микола. Далі все відбувається, як при звичайному візиті Діда Мороза: діти розповідають вірші, водять танок і так далі. От тільки випити з Дідом Морозом–альпіністом — не вийде. Микола зауважує, що це суворо заборонено, все ж таки висота не пробачає помилок.

Ціна такого привітання досить висока: наприкінці грудня це обійдеться в 1500 гривень, далі вона поступово зростатиме, а у новорічну ніч усе залежатиме від години. Ранковий візит Діда Мороза коштуватиме 2500 гривень, вечірній 4000, а для того щоб Дід Мороз постукав у ваше вікно рівно опівночі треба заплатити 15000 гривень.

Епістолярне привітання

Крім того, від Діда Мороза можна отримати справжній лист. Таку послугу пропонує одразу кілька сайтів. Треба лише ввести ім’я, стать, вибрати варіант тексту привітання для зовсім маленьких, підлітків чи дорослих та вказати адресу отримувача. Щоб лист устиг дійти до Нового року, треба поспішити його замовити. У середньому ця послуга коштуватиме 35 гривень.

«Укрпошта» також «допомагає» казковому бороданю вітати дітей та дорослих. Тут можна придбати лист Діда Мороза або Святого Миколая з готовими привітаннями, щоб згодом підкласти його у поштову скриньку. Крім того, тут працює «Кур’єрська служба Діда Мороза». Поштарі в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки обіцяють доставити привітання та подарунки у будь–який куточок України. Ця послуга коштуватиме 25 гривень.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>