В умілих руках і солома співає

26.12.2009

У Черкаському художньому музеї відкрито незвичайну виставку картин: 71–річний уманський художник Іван Сердюк свої полотна «малює» соломою. На виставці представлено майже 40 робіт майстра, що виконані в техніці аплікації з елементами злакових стебел. Така робота є дуже ювелірною. Як розповів «УМ» сам майстер, спочатку він малює картину, а вже потім робить на ній аплікацію із соломки. Над однією картиною працює щонайменше місяць, а буває й більше.

«Усе залежить від того, які задумки виникають під час творчого процесу над картиною. Інколи треба подумати над костюмом героїв картини, його кольором. Тоді консультуюся з етнографами, читаю необхідну літературу», — пояснює Іван Сердюк. Він каже, що із соломкою працює років тридцять. А матеріал для своїх картин бере в Уманському державному педагогічному університеті, де викладає. На університетській агростанції біологи проводять дослідження з жита, пшениці, ячменю, тож «матеріалу» для Івана Сергійовича там — цілі копиці.

«Іван Сердюк «пише» свої картини на теми українських народних пісень. Солома — дуже теплий матеріал, тож усі полотна художника не тільки співучі, а ще й «дихають» теплом», — ділиться враженнями з «УМ» директор Черкаського обласного художнього музею Ольга Гладун. Вона каже, що роботи майстра просто світяться добром і ця позитивна енергетика передається людям, які приходять подивитися виставку.