Що за сміття тут висить?

26.12.2009
Що за сміття тут висить?

Саме ці транспаранти взялася «зачищати» БЮТівська влада Полтави. (Фото автора.)

...Біля офісу державного підприємства «Полтаванафтогазгеологія» пару днів тому виникла гаряча дискусія між його працівниками і представниками інспекції з контролю за благоустроєм міста. Як з’ясувалося, комунальники разом із чиновниками міськвиконкому приїхали сюди для того, щоб познімати прикріплені до дерев «розтяжки» транспарантів з написаними на них гаслами протесту проти ліквідації нинішнім урядом провідного вітчизняного держпідприємства геологорозвідувальної галузі (про це «УМ» розповідала в номері за 2 грудня).

Працівники підприємства, котрі вважають усі дії «ліквідаторів» незаконними і оскаржують їх, нещодавно буквально врукопашну «відбивалися» від них у своєму офісі (про це свідчать виставлені на загальний огляд двері з розбитим склом). Тепер же вони вийшли з офісу, щоб захистити ще й своє право висловлюватися та протестувати проти «рейдерських» дій урядовців. Останні ж бо, на їхню думку, зумисне «добивають» державне підприємство, яке було одним із флагманів геологорозвідки колишнього Союзу, щоб передати його безцінну інформацію про найперспективніші українські родовища нафти і газу та ліцензії на їхню розробку «ріднішим» приватним структурам. Саме про це «промовляли» гасла «Український газ — українському народу», «Геть брудні руки від геології», «Полтаванафтогазгеологія» не здається», «Банда Юлії Тимошенко — геть», «Тимошенко — вон на...» тощо.

А щоб виразніше змалювати своє нинішнє становище, полтавські геологи поставили біля тих транспарантів із гаслами ще й дві обшарпані «ялинки від Юлі», прикрасивши їх... курячими лапками, які доводиться «смоктати» після подібних передноворічних «благодіянь» урядовців. Оскільки ж усе те щодня бачили тисячі полтавців, БЮТівській владі міста цей «перфоменс», звісно, не сподобався. Тож його вирішили ліквідувати під приводом... передноворічного очищення Полтави від сміття та бруду. Як пояснив у коментарі для «УМ» начальник згаданої інспекції Юрій Стрюк, згідно з відповідним законом та міськими правилами підтримання чистоти і порядку, забороняється самовільно «розвішувати будь–які агітаційні матеріали і взагалі плакати на території, яка належить місту».

Тож очолювана ним служба спершу направила керівництву підприємства припис із вимогою зняти ті транспаранти, оскільки його й досі не виконали, то тепер інспектори приїхали сюди з комунальниками, щоб зробити це самим. Але працівники «Полтаванафтогазгеології» перешкоджають їм виконувати службові обов’язки заради того, щоб, за словами пана Стрюка, «місто перед святом було у відповідному вигляді». Однак ті ж таки виробничники–геологи нагадали міському чиновнику про десятки справжніх смітників–«гнидників» серед міста, які інспектори чомусь не помічають. При цьому керівник інспекції зауважив, що такі гасла нібито ще й «ображають Прем’єр–міністра»...

«А хто подумав про те, чи не «образили» ліквідацією нашого державного підприємства урядовці мене і десятки моїх колег, — зазначив у розмові з власкором «УМ» провідний інженер із транспорту «Полтаванафтогазгеології» Микола Алікін. — Я ж пропрацював тут більше 35 років. І тепер, виявляється, не маю права навіть слова сказати про нищення не лише мого робочого місця — цілої галузі державної геологорозвідки. Кілька днів тому сюди вже приїж­джали якісь «бандюки», намагалися зірвати й пошматувати наші транспаранти. Тепер же фактично те саме робить міська влада».