Удар блискавкою

26.12.2009
Удар блискавкою

Новий російський супергерой — звичайний студент МГУ. (Фото надане Universal.)

Нещодавно Київ відвідав відомий російський режисер і продюсер Тимур Бекмамбетов, щоб представити українським журналістам своє останнє творіння — блокбастер «Чорна блискавка». У групі підтримки мейнстримівського продукту також були молоді й привабливі актори Григорій Добригін (виконавець ролі нового російського супергероя), Іван Жидков (негативний персонаж) і досвідчений Віктор Вержбицький, злодій із «Нічної варти». Після показу столичні журналісти охали й ахали, дякували Бекмамбетову за «дійсно хороший новорічний фільм». Щодо смаків, як–то кажуть, не сперечаються. Проте великого захоплення «Чорна блискавка» у мене не викликала. Хіба спецефекти.

 

Десь ми це вже бачили

Те, що на екрані здається вторинним і десь уже баченим, продюсер Тимур Бекмамбетов (режисери фільму — Олександр Войтинський і Дмитро Ки­сельов) називає російським ноу–хау. Йдеться про сюжетну лінію блокбастера, коли звичайний хлопець Діма (Григорій Добригін) вирішує стати захисником знедолених і помічником неповоротких служб громадського порядку. Як і має бути, йому протистоїть злодій Віктор (Віктор Вержбицький), заради власної вигоди готовий знищити весь світ (у даному випадку це Москва). До речі, Москву готові стерти з лиця землі через поклади діамантів під нею. Цю ж ідею ми бачили тиждень тому в картині Джеймса Камерона «Аватар»: під містом народу Наві знаходилася цінна порода, за якою полювали зажерливі земляни.

Увесь «цимес» «Чорної блискавки» у тому, що здійснювати подвиги Дімі дозволяє його «нове» авто — старенька чорна «Волга» ГАЗ 21, подарована батьком (Сергій Гармаш) зі словами: «Навіть у Путіна така є». Виявляється, у машині захований дивовижний винахід радянських учених — наногенератор, такий собі надпотужний «вічний двигун». Ось цей наногенератор і потрібен злодію Віктору, щоб здобути землю в діамантах.

«Ми вперше показали справжніх героїв, яких мільйони людей захочуть наслідувати, дівчата захочуть любити їх, а хлопці захочуть бути схожими на них. Цього ще не було», — запевняє Бекмамбетов. Дійсно, з тим, що симпатягу Григорія Добригіна любитимуть дівчатка з усієї Росії, не посперечаєшся. Приємно зустріти ще раз на екрані Катерину Васильєву, Валерія Золотухіна, Юозаса Будрайтіса — постарілі актори провокують неконтрольований напад ностальгії. Можна посміятися над епізодами про трьох алкоголіків (Росія ж!), яких зіграли актор Михайло Єфремов, один із режисерів картини Олександр Войтинський і оператор Сергій Трофимов. Щодо іншого — пахне вторинністю.

Український слід

Що би не казав Бекмамбетов про добре і вічне у «Чорній блискавці», основним завданням знімальної групи було вразити глядача спецефектами: літаючою «Волгою» над Москвою, геройськими вчинками рятівника, битвою двох титанів — «Волги» і Mercedes–Benz — у космосі з перспективою на Землю. У «Чорній блискавці» Бекмамбетов відійшов від фірмової технології — миттєвого наближення камери — і переключився виключно на видовищність. «Усі спецефекти робилися в Москві», — запевняє офіційна інформація про фільм. І лише Бекмамбетов зізнається, що шматочок комп’ютерної графіки робили в Києві. Допомагала Росії досягати висот Голлівуду київська постпродакшн студія CG.ua — раніше ця команда працювала над «Денною вартою» і «Особливо небезпечним» (у американському прокаті — Wanted). «Над фільмом працювали близько 15 студій, від України ми єдині, — пояснює нам Олександр Кучеров, керівник студії. — Цей процес називається композитинг: нам давали відеоматеріал, а ми на комп’ютері вже додавали машини. Наприклад, робили погоню, коли «Мерседес» гнався за «Волгою».

Те, що нас вражає на екрані, робилося з великою кількістю спецефектів й інженерних розробок. Спеціальний кран «літав» «Волгу» над містом, а її швидкість прискорювала спеціальна гармата. Бюджет «Чорної блискавки» становить близько 10 млн. доларів, скромна сума як для видовищного блокбастера. Фінансувала проект американська кінокомпанія Universal. Інвестори очікують, що блокбастер збере не менше 40 млн. доларів у Росії, Україні та Казахстані та близько 100 млн. доларів у світі (Universal вирішила її прокатувати в Ізраїлі, Болгарії, Китаї). З 31 грудня, що вже стало традицією для Бекмамбетова, «Чорна блискавка» виходить в український прокат. Тож, брати українці, готуйте свої гривні, щоб інвестувати їх у розвиток російського кіно. До слова, автори «Чорної блискавки» обіцяють нам продовження.

 

ДОВІДКА «УМ»

Тимур Бекмамбетов

Народився в Казахстані у 1961 році. Вчився у Московському енергетичному інституті, Ташкентському театрально–художньому інституті. Успіх у житті Бекмамбетова розпочався з 1989 року, з рекламних роликів.

Режисер картин: «Пешаварський вальс» (1994), «Арена» (2001), «Нічна варта» (2004), «Денна варта» (2006), «Іронія долі. Продовження» (2007), у 2008–му зняв у Голлівуді картину «Особливо небезпечний» із Джеймсом Макевоєм та Анджеліною Джолі. Засновник кінокомпанії «Базелевс», академік Російської академії реклами.