Кров на шрамах

Кров на шрамах

Наприкінці минулого тижня в румунському Тімішоарі пройшли урочистості з вшанування пам’яті жертв антикомуністичного повстання 1989 року, а позавчора — святкування 20–ї річниці проголошення Тімішоари першим у країні містом, вільним від комунізму. 118 мешканців міста загинули тоді в сутичках з регулярними військами та агентами таємних спецслужб «Секурітате», а кілька тисяч осіб отримали поранення.

Учасники ювілейних заходів у Тімішоарі та в інших містах Румунії і в ці дні вийши на вулиці, тримаючи прапори соціалістичної Румунії з вирізаним усередині комуністичним гербом країни — саме такі знамена стали символом антикомуністичної революції.

Трагічне прощання з минулим

Трагічне прощання з минулим

«У Кутаїсі варварськи підірвано меморіал воїнам Великої Вітчизняної війни. Тим самим грузинська влада здійснила акт державного вандалізму, який ображає почуття кожної цивілізованої людини», — йдеться у дуже гострій заяві, розміщеній учора на сайті МЗС Росії. У цьому документі також говориться, що здійснена в Кутаїсі «наруга — це чергове ганебне діяння теперішнього тбіліського керівництва в його маніакальних намірах стерти історичну пам’ять власного народу». МЗС Грузії не забарилося з відповіддю і заявило, що російське МЗС «має «аморальну звичку постійно втручатися в справи інших країн». Грузинська влада попереджала про намір «демонтувати» Меморіал слави в центрі Кутаїсі та перенести його в інше місце, а на звільненому майданчику збудувати приміщення парламенту Грузії. Передбачалося, що комітетські слухання відбуватимуться у Тбілісі, а пленарні засідання — в Кутаїсі, другому за кількістю населення місті країни. Але не так сталося, як гадалося.

Вагітних — під трибунал

Вагітних — під трибунал

Один з американських військових начальників у Іраку Ентоні Куколо (він відповідає за безпеку північної частини Іраку) зарахував вагітність до списку тих злочинів, які підлягають передачі винного до військового трибуналу. Причому, як пише британська газета «Дейлі телеграф», це суворе правило поширюється як на жінок–військовослужбовців, так і на чоловіків, «виннних у вагітності». Окрім того, під такі суворі правила воєнного часу може потрапити й цивільний персонал, який підпорядковується генералу Куколо. Видання нагадує, що генерал заборонив будь–які статеві контакти своїх вояків із місцевим населенням.

Фіаско Копенгагена

Фіаско Копенгагена

Важко сказати, коли ж закінчилася Конференція ООН із кліматичних змін: чи в офіційний день закриття 18 грудня, коли делегати почали роз’їзджатися по домівках, чи 19 грудня, коли невелика група розвинених країн, яка проводила «засідання порятунку» в ніч із п’ятниці на суботу, прийняла розпливчасту угоду щодо глобального потепління, котру на саміті було «прийнято до відома», оскільки затверджувати вже було нікому. «Ми маємо угоду», — заявив Генсек ООН Пан Кі Мун, і назвав її «істотним початком». Цей «початок» навіть гірший від запропонованої днем раніше загальної декларації про потребу розробити найближчим часом всеохопну угоду про розподіл між країнами обов’язків стосовно призупинення процесів глобального потепління.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики