Ці ручки уже готували,

16.12.2009
Ці ручки уже готували,

І робота, і забава. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Усі мами знають, що десь із трирічного віку, дітлахи починають активно допомагати куховарити. І хоч такі забави значно уповільнюють графік роботи дорослих, психологи не радять відмовлятися від такої допомоги. А якщо попередньо продумати деталі: запастися фартушком, додатковою кухонною дощечкою і гострим столовим ножиком із зубчиками на округлій частині, — то дитяча поміч може бути справжньою і навіть економити час дорослих.

Так мої дві доньки — майже чотирьох та семи років — уже роблять салат «Олів’є». Моя робота — розрізання почищених ними яєць навпіл, розрізання на брусочки солоних огірків і маніпуляції з цибулею. Нещодавно дівчатка зробили салат за власним рецептом, який я назвала «Фантазії». У салатницю потрапили порізані 50 г крабових паличок, три солоні огірки, грамів по 50 сирів «Російського», «Едему» та «Плавленого ковбасного» і півбанки кукурудзи, заправлені майонезом. Фірмова страва — фруктовий салат. Я чищу від шкірки і серцевини яблуко і грушу, а з четвертинками доньки справляються самі. Зверху поливають або йогуртом, або сметаною з перетертою бабусею малиною і присипають кокосовою стружкою. Ще один варіант приправи — сметана з різнокольоровими цукатами.

Під силу дитячим ручкам, наприклад, салат із креветками, яких потрібно 100 г. До них треба нарізати три яблука і 100 г твердого сиру. Насамкінець інгредієнти посипати подрібненими волоськими горіхами і заправити майонезом. (Для дорослих цей салат смакує з дрібкою меленого перцю та 1 столовою ложкою хрону).

Благодатна царина для реалізації дитячих фантазій на кухні — вироби з тіста. Найпростіше і найдоступніше для виконання — сирники: 400 г вершкового сиру, одне яйце, три—чотири столові ложки цукру і чотири—шість — борошна. Із цього тіста і кружечки діти можуть ліпити, і будь–які інші фігурки.

Анастасія Катеринчук, мама п’ятирічної Софії–Ніколь та 11–річного Даніїла, разом із донькою пече млинці. Рецептура тіста звична: яйця, молоко і борошно, а форма — фантазійна. На сковорідку мама дозволяє дівчинці виливати хмаринки, динозавриків та їжачків. Розмальовують різні фігурки Катеринчуки сметаною і бабусиним варенням на вибір: з малини, полуниць, аґрусу, абрикосів чи персиків. «Головне для мене у процесі приготування млинців — не страва, а спілкування з дитиною, розвиток її уяви», — каже Анастасія Катеринчук.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>