«Печерні» люди

15.12.2009

Приблизно дві тонни ґрунту обвалилися на спину 26–річного харків’янина, який шукав під землею метал. Аби витягти з–під завалу його тіло, фахівці воєнізованого гірничо–рятувального загону витратили весь світловий день. Кажуть, молодий чоловік загинув одразу в печері, яку копав щонайменше два роки.

Трагедія сталася в районі пустиря неподалік від заводу «Світло шахтаря». Облюбований бомжами і дикими собаками куток Харкова привернув увагу потерпілого підземними «запасами» металобрухту. Саме сюди заводчани звозили впродовж багатьох років металеві відходи, присипаючи їх землею. До власноруч виритого тунелю, який рятувальники порівняли з печерою первісної людини, молодик ходив фактично щодня, мов на роботу, і за словами знайомих мав непоганий виторг.

Цей нещасний випадок стався усього лише через місяць після того, як харківські чиновники оголосили війну нелегальним пунктам прийому металобрухту. За словами радника голови облдержадміністрації Костянтина Ісаєва, цей бізнес «збирає навколо себе дрібні кримінальні елементи, які заради наживи починають здавати все підряд — каналізаційні люки, труби, дріт електропередач, цвинтарні огорожі». Лише впродовж минулого року в області було скоєно понад сотню таких злочинів, учасники яких завдали збитків у розмірі двох мільйонів гривень. Діють вони в основному як «летючі голландці» — приїхали до села, зібрали все, що можна — і «розтанули посеред ночі». Селяни теж не промах і ретельно готуються до таких візитів. У Сахновщинському районі, наприклад, один підприємливий чоловік узяв в оренду КрАЗ і, розібравши його на деталі, здав заїжджим гастролерам. На цій оборудці він заробив півтори тисячі гривень, але тепер не знає, як розрахуватися з власником автомобіля.

Костянтин Ісаєв стверджує, що незаконну діяльність пунктів прийому металобрухту в регіоні нерідко «кришують» чиновники та міліція. Цього року в області порушили кілька таких кримінальних справ, які вже передано до суду. Але, за його словами, правоохоронці навряд чи наведуть у цій справі законний порядок, якщо громадськість й надалі залишатиметься байдужою до таких злочинів. Саме тому в області планують відкрити телефон гарячої лінії, подзвонивши на яку, можна повідомити про приїзд «летючих голландців» чи інші незаконні дії мисливців за металом.