Український «діснейленд» у Польщі

15.12.2009
Український «діснейленд» у Польщі

Замок Кам’янця–Подільського може «переїхати» до Польщі.

Міський голова невеличкого містечка Томашув Любелський вирішив збудувати на околицях свого містечка декілька замків. Наразі мрії ще досить розпливчасті. У планах — будівництво від 6 до 12 замків. Зрештою, навіть не замків, а лише їхніх зменшених копій, але не з пінопласту чи з дерева — а з каменю та цегли. Це, на думку поляків, має перетворити маленьке містечко на туристичну Мекку. Мер польського райцентру пан Ришард Собчук наразі достеменно не знає, в яких пропорціях відтворювати твердині — масштаби коливаються від 1 до 50 чи від 1 до 100.

Щоправда, вже знайшов українських партнерів зі старовинного райцентру на Львівщині — Жовкви. Тож відтворити у замковому «діснейленді» планують легендарні твердині Кам’янця–Подільського, Хотина, Збаража та Жовкви. Хоч грошей на здійснення мрій наразі немає — мер–ентузіаст планує залучити кошти з Європейського Союзу, якщо брюссельські чиновники, ясна річ, погодяться. Про серйозність замкових планів свідчить те, що пан Собчук днями планує провести нараду з жовківською владою. Копії зам­ків мали би постати на околицях Томашува Любелського у селі Рабінувка, сільрада якої одноголосна у підтримці плану. Там уже навіть приступили до перегляду напрямків освоєння 15–гектарної ділянки на цілі туризму. Після цього план земельного перепрофілювання має схвалити Польське агентство сільськогосподарських земель. Але мер обіцяє докласти максимум зусиль, аби переконати усіх скептиків, адже відбудова зам­ків дала би Томашуву друге дихання, притягнувши безліч туристів у мальовничий, хоча й економічно депресивний район Польщі.

Зменшені замки, планує міський голова, не просто бовванітимуть над середньовічним містечком — їх можна було б використовувати для кінопоказів або ж просто влаштувати там музеї чи ресторани. Тож наразі у замковому проекті бракне одного — трьох–чотирьох мільйонів доларів. Шансом є фінанси з євросоюзівської програми Східного сусідства. Саме для їх отримання, за інформацією «УМ», і потрібні українські партнери з Жовкви і, можливо, з Кам’янця–Подільського. Наразі найбільш скептично на замковий план дивляться самі мешканці Томашува, зазначаючи на інтернетних форумах, що, мовляв, мер витає у хмарах й ліпше б він зайнявся дорогами, водогонами чи затягнув у місто якихось промислових інвесторів. Чи, твердять злі язики, побудовою міського туалету, аби туристи не бігали до кущів на околицях міста.