Квиток додому для«Аріани»

12.12.2009
Квиток додому для«Аріани»

Усе позаду: найстрашніша для українців і найбільш затяжна історія із захопленням сомалійськими піратами 24 наших моряків на судні «Аріана» закінчилася щасливо. Усі живі, хоча й не всі здорові, проте Українська держава стримала слово: Новий рік екіпаж «Аріани», швидше за все, зустрічатиме вдома. Таємність і «закадровість» та «підкилимність», які завжди супроводжують переговори з піратами про звільнення заручників, породжували чутки з самого 2 травня, коли судно потрапило в сомалійський полон. Надто ж активно чутки почали плодитися з четверга, коли Президент Віктор Ющенко оголосив, що «Аріана» вільна!

 

«Ми зробили»

«Зараз ми є свідками завершення цієї операції. Українські моряки звільнені. Я вітаю 24 наших моряків, вітаю їхні родини, всю Україну з цією перемогою», — сказав Віктор Ющенко. Президент дав зрозуміти, що для того, аби вже цього року закінчити поневіряння 22 українців та двох українок з «Аріани», довелося зробити «останній ривок» і задіяти максимум впливу, який могла справити Україна на переговори.

«Ми мали надзвичайно складну ситуацію — по суті, тема визволення дуже часто заходила у глухий кут. Питання постійно перебувало під моїм контролем. Я дав відповідні доручення спеціальним службам в Україні, Службі зовніш­ньої розвідки щодо опрацювання низки сценаріїв, які б забезпечили разом з іншими міжнародними партнерами визволення українських моряків», — розповів глава держави.

Пізніше ввечері він повідомив, що останній пірат залишив судно. «У нас добре спрацювала Служба зовнішньої розвідки, національні спецслужби. Зараз наших моряків доправляють до найближчого порту», — сказав Ющенко. Розпочалася дорога додому...

Як це було

Як відбувалося саме звільнення, розповів голова Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Микола Маломуж. Не таємниця, що в українській політиці щодо боротьби з піратством і визволення захоплених суден відомство пана Маломужа відіграє ключову роль. «Президент принципово поставив питання про те, що треба задіяти всі надзвичайні сили, можливості з української сторони щодо визволення моряків. Упродовж трьох тижнів це завдання було виконано», — повідомив «головний розвідник». За його словами, СЗР «у взаємодії з партнерськими спецслужбами надавала судновласнику сприяння у вирішенні широкого кола питань», внаслідок чого представники компанії–судновласника «Олоушенз Шіппінг» та пірати нарешті зійшлися на сумі викупу в 2,8 мільйона доларів. Ці гроші, запаковані в тюк, скинули з літака у відкрите море поблизу «Аріани», пірати підійшли на катері, виловили «пакунок» і почали одразу ж рахувати гроші. За інформацією заступника міністра закордонних справ Валерія Чалого, операція розпочалася о 6.45 і закінчилися близько 15.00 пообіді.

Микола Маломуж повідомив також, що зі здоров’ям моряків з «Аріани», швидше, «все негаразд», ніж «не все гаразд». Зі слів голови СЗР, «були ускладнення, ситуація непроста, всі мають ті чи інші стадії захворювань, але критичних ситуацій немає». Це зрозуміло, адже довгий час на судні не було не те що медикаментів, а й нормального постачання питної води й харчів, і лише нещодавно, з допомогою іспанців удалося доставити на судно ліки, завдяки чому здоров’я моряків трохи поліпшилося. Найважчий же стан жінки–кока, яка невдовзі після захоплення мала викидень (на п’ятому місяці вагітності). Наразі розглядають можливість терміново доправити її на Україну, раніше за решту звільнених моряків.

Додому...

За розрахунками, які оприлюднив пан Маломуж, «Аріана» має дійти своїм ходом до найближчого безпечного порту приблизно за тиждень. «Враховуючи, що за таких умов судно буде йти зі швидкістю близько чотирьох вузлів за годину, воно може дістатися найближчого безпечного порту через п’ять–сім днів», — прогнозує голова СЗР.

Після звільнення на судні почали ремонтувати двигуни й навігаційні системи, його заправляють пальним, а морякам доставили питну воду, продукти харчування та медикаменти.

«Аріану» супроводжує португальський військовий фрегат «Альварс Карболь» зі складу коаліційних сил НАТО, які беруть участь в антипіратській операції

«Океанський щит»

До якого саме порту піде «Аріана», зараз гадають. За одними повідомленнями — до кенійської Момбаси, куди майже рік тому прийшла звільнена «Фаїна». За іншими, електромеханік «Аріани» Олександр Фют нібито повідомив телефоном: «Ми вийшли від Хобьо (сомалійський «піратський» порт. — Авт.), йдемо на одному двигуні в бік Арабських Еміратів, щоб заправитися, бо пального майже немає. За тиждень маємо дістатися до найближчого безпечного порту. Швидше за все, це буде в Омані». У порту морякам нададуть медичну допомогу, а далі — додому. «Я виділю літак, щоб доставити їх додому. Бо вдома набагато краще», — пообіцяв Президент Ющенко.

Чия «рука» давала

Як і у випадку з «Фаїною», одразу по звільненні судна «Аріана» почалися «змагання» за те, хто ж «найбільше звільнив» судно і хто пропіариться за рахунок цього. Майже всі сходяться на думці, що з 2,8 мільйона доларів, які передали піратам, не всі заплатив судновласник. Морський експерт і редактор видання «Морський Бюлетень» Михайло Войтенко повідомляє, що заплатили понад три мільйони, причому «частину заплатила влада України, іншу — компанія–судновласник «Олоушенз Шіппінг». Якби не українська сторона, викуп би не відбувся». Заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий багатозначно ухилився від прямої відповіді: «Гроші були передані судновласником, але походження грошей — це окреме питання».

Тим часом газета «Сєгодня», посилаючись на анонімне джерело в Службі зовнішньої розвідки, поширила версію, згідно з якою частину грошей для викупу надав кандидат у Президенти Сергій Тігіпко. Як стверджує видання, Тігіпко «виділив» 1,7 мільйона доларів, хоча, за словами джерела, «грек застрахував судно на $ 1,1 мільйона, і тільки цю суму він готовий був сплатити». Сам Тігіпко не підтвердив цього, а лише повідомив, що привітав родичів моряків телефоном і збирається сворювати фонд підтримки моряків, які повернулися з піратського полону. Про те, що Тігіпко допомагав їм матеріально, повідомили родичі моряків, які теж збираються заснувати фонд допомоги морякам під назвою «Ассоль».

Натомість клич «Тігіпко заплатив за Аріану» укупі з «Україна не дала за свої моряків ні копійки» охоче підхопили проросійські та власне російські ЗМІ, що, можливо, й добре, оскільки імідж «платника піратам» не на руку жодній дер­жаві.

Далі буде?..

Звільнення «Аріани» та її екіпажу не розплутало до кінця клубка проблем і скандалів, які накопичилися протягом полону. За словами родичів моряків, поки судно було захоплене, судновласник не виплачував їм зарплатню. Про це заявляє і Михайло Войтенко, за його словами «у них (членів екіпажу. — Авт.) зараз хоч і невелика, але є заборгованість із зарплатні». За словами Войтенка, якщо в найближчому порту моряки просто спишуться з судна і поїдуть додому, то можуть не отримати ні компенсацій, ні навіть решти заборгованих зарплат.

Експерт пропонує тим морякам, які почувають себе ліпше, а також родичам моряків залишатися на «Аріані» доти, доки судновласник не виплатить усіх належних коштів, а в разі відмови, згідно з морським правом, — продати судно з аукціону для отримання грошей на зарплати. Натомість сам судновласник, грек Спірос Мінос, звинувачення категорично відкинув. «Я регулярно перераховував зарплату морякам, поки вони були в полоні, — гроші отримували їх дружини, — заявив він. — Запевняю, що компенсації, які я повинен виплатити морякам «Аріани» за законом, буде виплачено».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>