НОВИНИ ПЛЮС

12.12.2009

Вибух на шахті в Туреччині

Кількість смертельних жертв вибуху метану на шахті, розташованій у турецькій провінції Бурса, зросла до 19 осіб. Вибух стався у четвер увечері на глибині приблизно 220 метрів. Під обвалом опинилася група шахтарів, з яких, як тепер з’ясували рятувально–пошукові бригади, ніхто не вижив. Міністр праці та соціального забезпечення країни Омер Дінчер, котрий особисто всю ніч не тільки керував пошуковою операцією, а й допомагав витягати на–гора тіла загиблих, учора визнав, що шансів знайти під завалами живих гірників практично немає.

У Туреччині, стверджує РІА «Новості», такі аварії — не рідкість, їхньою причиною є зношеність шахтного обладнання та висока концентрація метану у виробках.

Пхеньян проситься за стіл

Уряд Північної Кореї готовий сісти за стіл шестисторонніх переговорів щодо без’ядерного статусу своєї країни. Про це заявив учора Стівен Босуорт, спецпредставник США з питань ядерного роззброєння КНДР, який провів у Пхеньяні триденні переговори. Це були перші офіційні переговори сторін із даного питання за останні кілька років. Нагадаємо, що навесні нинішнього року Північна Корея, всупереч наполяганням ООН, західних країн та своїх найближчих сусідів — Південної Кореї й Японії — провела низку випробувальних запусків власних балістичних ракет середнього радіуса дії.

Водночас пан Босуорт зазначив, що з лідером КНДР Кім Чен Іром він не зустрічався і жодних послань від президента США Обами йому не передавав.

Мертвого президента викрали з могили

Тіло екс–президента грецької частини Кіпру Тасоса Пападопулоса учора вночі невідомі викопали з могили в селищі Дефтера (це неподалік острівної столиці — Нікосії) і викрали. Таку сенсаційно–жахливу новину повідомила агенція «Ассошіейтед пресс». НП сталася в річницю смерті популярного політика правого крила. Пападопулоса обрали президентом у лютому 2003 року. Він привів країну до Євросоюзу, але був відомий тим, що всіляко противився об’єднанню турецької та грецької частин Кіпру (острів унаслідок військового конфлікту між Туреччиною та Грецією ще в 1973 році було розділено на дві етнічні держави).

Потяг миру Белград — Сараєво

Завтра, 13 грудня, буде відновлено залізничне пасажирське сполучення між столицею Сербії — Белградом і столицею Боснії і Герцеговини — Сараєво, яке припинилося під час війни у 1992 році. Відновлення залізничного та авіасполучення між колишніми югославськими республіками є одним зі свідчень нормалізації відносин між ними після кривавих взаємних воєн 1992—95 років, якими супроводжувався розпад соціалістичної Югославії.

Залізничне сполучення між Сараєво та столицею Хорватії — Загребом — відновлено ще 2001 року. Стосовно авіасполучення, то сербська державна авіакомпанія «Ят Ейрвейс» вже здійснює рейси до Сараєва, але надалі не літає до Загреба. Щоправда, минулого року було здійснено перший прорив: після 17 років відсутності авіасполучення між Сербією та Хорватією «Ят Ейрвейс» організувала в літній сезон чартерні рейси до хорватського курортного міста Пула.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>