Щоб не було тепліше

12.12.2009
Щоб не було тепліше

Активісти «Грінпісу» прорвалися до будівлі, де проходив Саміт ЄС. Вони вимагали результативних рішень щодо кліматичних змін. (Фото Рейтер.)

Учора в Брюсселі завершився дводенний саміт глав країн–членів ЄС, перше таке найвище зібрання після вступу в дію Лісабонської угоди та обрання президента Євросоюзу. Головними темами обговорення були кліматичні зміни та економіка.

Переговори тривали навіть у ніч на п’ятницю, і після гарячих дискусій, які точилися ще вчора до обіду, лідери 27 країн ЄС таки зуміли домовитися стосовно розмірів допомоги найбіднішим країнам світу для боротьби з кліматичними змінами. Швеція як головуюча в ЄС пропонувала зібрати для такої допомоги упродовж 2010—2012 років шість мільярдів євро. Та врешті прем’єр–міністр цієї країни Фредрік Рейнфельд вийшов до преси і оголосив про згоду на компромісну суму — 2,4 млрд. євро. «Ми домовилися надавати 2,4 млрд. євро (бідним державам для боротьби з глобальним потеплінням. — Ред.) щорічно, і цей внесок робитимуть усі члени ЄС та Єврокомісія», — сказав він.

Сама Швеція як ініціатор виділила 765 млн. євро, Велика Британія виділила найбільшу суму — 884 млн. євро, Іспанія і Голландія — по 300 млн. євро, Данія — 160 млн. євро, Бельгія — 150 млн. євро. Польща пообіцяла 50—60 млн. євро, але інші бідніші країни ЄС не поспішали навіть із обіцянками. Греція заявила, що не має грошей, бо її зовнішній борг зріс до рекордного рівня в 300 млрд. євро.

* * *

Учасники саміту вчора із задоволенням сприйняли оприлюднений о 8.30 у Копенгагені перший офіційний проект заключного документа Конференції ООН із кліматичних змін. Цей документ на семи сторінках передбачає запобіжні заходи з обмеження зростання середньої світової температури до 2020 року на 1,5—2 градуси. Цю та інші пропозиції, що містяться в документі, обговорюватимуть в останній тиждень саміту в Копенгагені.

Стосовно економічних питань, то Німеччина і Франція підтримали пропозицію Великої Британії хоч частково обмежити велетенські прибутки банкірів шляхом запровадження разового податку на їхні преміальні. Також обговорювали вже згаданий астрономічний борг Греції в 300 млрд. євро — найвищий серед усіх країн за всю історію ЄС.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

2010–й буде найтеплішим роком

Британська метеорологічна служба оприлюднила свій прогноз стосовно середньої температури у світі на 2010 рік. Прогноз невтішний, оскільки середня температура нашої планети наступного року сягне рекордної позначки за увесь час ведення таких спостережень, тобто з 1860 року, — 14,58 градуса за Цельсієм. Це при тому, що нормальна середньорічна температура на Землі становить 14 градусів. Попередній рекорд — 14,52 градуса — зафіксований 1998 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>