Як у клубі «зажигалі»

08.12.2009
Як у клубі «зажигалі»

На місце трагедії мешканці Пермі приносять живі квіти. (Фото Рейтер.)

По всій Росії вчора був День жалоби за згорілими в пермському нічному клубі «Кульгавий кінь». Опівдні кількість жертв зросла зі 112 до 113: у лікарні померла від опіків ще одна відвідувачка злощасного закладу — 26–річна жителька Пермі. Крім того, постраждали і перебувають у лікарнях ще близько 120 осіб.

Учора слідчі повідомили ЗМІ свою версію драми: найімовірніше, в клубі, який у ніч із п’ятниці на суботу святкував своє восьмиріччя, запалили піротехніку, яку заборонено використовувати у закритих приміщеннях. Додатковими причинами пожежі називають коротке замикання та грубе порушення техніки безпеки. Також слідчі відзначають, що пожежна перевірка до «Кульгавого коня» мусила завітати 7 грудня (остання була тут у грудні минулого року). Втім, як у них (та й у нас) проводять пожежні перевірки подібних закладів — заздалегідь відомо: треба трохи «позолотити ручку» інспектору. До речі, запасного, пожежного виходу в приміщенні не було, тому люди, тікаючи, утворили живий «корок» у вузькому проході на вулицю, решта — отруїлися чадним газом.

Вечірка, як уже було сказано, приурочувалася до дня народження клубу, тому серед гостей переважали «свої люди» — друзі власників, знайомі, журналісти. З важкими опіками доставили у лікарню аж у Москву власника «Кульгавого коня» Олександра Титлянова. Як пише «Комсомольская правда», він пережив клінічну смерть, а сам страшенно обгорів ще й тому, що допомагав під час пожежі виносити з вогню постраждалих.

Проте пана Титлянова російські ЗМІ називають радше формальним власником горе–закладу. Справжній же господар, 36–річний Анатолій Зак, уже під слідством — за нехлюйство в організації протипожежної безпеки. Він, за даними «Комсомолки», має два паспорти — російський та ізраїльський, тож «під шумок» хотів утекти на «другу батьківщину», проте правоохоронцям удалося припинити його біг за кількадесят кілометрів від Пермі. Він тікав, бо йому було соромно, каже адвокат Зака. А пермські бізнесмени звинувачують у тому, що сталося, саме Зака — мовляв, він шкодував укладати гроші в безпеку закладу, в усіх своїх проектах дбав лише про надприбутки. У місті Зак фактично не бував, жив переважно в Іспанії, і лише прибув на кілька днів — для святкування іменин «Кульгавого коня».

Крім справжнього власника клубу, на два місяці заарештовано інших представників керівної верхівки клубу та приватного підприємця, який влаштовував піротехнічне шоу, — загалом п’ятьох осіб.

 

НАШІ

Під час пожежі в пермському нічному клубі загинув громадянин України, прізвище якого наразі не повідомляють. МЗС України вчора повідомило, що сповістило про це родичів загиблого.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>