Кінцева станція — «Підзамче»

28.11.2009

Сьогодні у Львові поховають останки 602 людей, розстріляних на залізничній станції Підзамче ще в 40–х роках. Людей закатували майже в самому місті, між залізничною колією та Високим Замком. Страшна знахідка — близько 600 людських тіл, серед яких 11 жінок та 114 дітей, зокрема троє немовлят, кілька дітей віком трьох–чотирьох років. У братській могилі знайшли дитяче взуття, буковинські постоли, натільні хрести та медальйони. Місце кривавої розправи енкаведистів ще у 2006 році виявили представники львівського «Меморіалу імені Василя Стуса».

Увесь цей час дослідники намагалися ідентифікувати та впорядкувати рештки. Голова історико–просвітницької організації «Меморіал ім. Василя Стуса» Євген Гринів розповів жахливу правду про ексгумаційні процедури: «З лівої сторони ми складали цілісні останки, а з правої — фрагменти. Ми працювали з фахівцями судмедекспертизи, прокуратурою, патологоанатомами та студентами і професорами медичного університету. Комплектація останків відбувалася за принципом: 33 спинні останки — 1 особа, 24 пари ребер — 2 особи».

Панахида за загиблими відбудеться 28 листопада, в церкві Пресвятої Трійці, що на вулиці Тершаківців. Опісля труни перенесуть на Личаківський цвинтар. Меморіалівці закликають львів’ян прийти на панахиду і допомогти переносити домовини, адже робочих рук просто бракує, — близько шестисот тіл розклали у 350 домовин. Для переносу ж однієї домовини необхідно щонайменше чотири людини.