Київ — Донецьк — 3:3

24.11.2009
Київ — Донецьк — 3:3

Невдала гра «Шахтаря» в захисті дозволила динамівцям утретє за історію забити «гірникам» три «сухі» м’ячі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Близько трьох тижнів тривала пауза у вітчизняному чемпіонаті, пов’язана з матчами збірної України. У суботу представники прем’єр–ліги відновили змагання, назабивавши у черговому турі на радощах аж 24 м’ячі. Центральним був поєдинок між «Динамо» та «Шахтарем», в якому наставник киян Валерій Газзаєв із другої спроби переміг принципового опонента з Донецька, та ще й із великим рахунком. Про важливість цієї звитяги свідчило обличчя російського наставника після голів його підопічних: воно просто світилося від радості.

 

Сім — щасливе число

Після нашумілого кубкового поєдинку тритижневої давнини флагмани українського футболу зійшлися в очному протистоянні на стадіоні «Динамо». Такі зустрічі звично мають принциповий характер, тому наставники обох команд вирішили не берегти тих виконавців, які трьома днями раніше виступали в складі збірної України в поєдинку проти Греції. Щоправда, Мірча Луческу не міг розраховувати на Олександра Кучера, який отримав ушкодження в середу. А було б цікаво подивитися на чергову зустріч Кучера та киянина Огнена Вукоєвича після епізоду з симуляцією захисника донеччан у кубковій грі.

Суботній матч почався з холодного душу для господарів: Маграо у власному штрафному майданчику вдарив по коліну Даріо Срну, й одеський суддя Віктор Швецов без вагань указав на 11–метрову позначку. Хтозна, чи пам’ятав Фернандіньйо про вміння Олександра Шовковського парирувати пенальті, але бразилець аж занадто намагався перехитрити голкіпера й пробив повз ворота. Шовковський, до речі, впевнено відіграв поєдинок, що неабияк потішило вболівальників «Динамо» напередодні сьогоднішньої гри їхніх улюбленців у Казані в Лізі чемпіонів.

Порадував також Артем Мілевський, який не забивав близько місяця, а тут відзначився одразу дублем. Не найкраще в цих моментах показала себе оборона гостей. Відзначимо й Андрія Шевченка: ветеран хоч і не забив, але традиційно був найактивнішим у складі своєї команди.

Не обійшлося в поєдинку й без уже звичного з’ясовування стосунків гравцями обох команд: під кінець другого тайму два грубі прийоми з боку гостей перетворилися на дві жовті картки від арбітра. Отримали їх, щоправда, не винуватці епізодів, а найбільш язикаті футболісти. А ось у першому таймі найбільше діставалося донецькому капітанові Срні.

«Гра була складною, попри результат на табло. Хлопці були у важкому психологічному стані після поразок від «Інтера» та невдачі збірної. Довелося два дні перед грою з «Шахтарем» їх відновлювати», — розповів після матчу щасливий Газзаєв.

Мірча ж Луческу, попри поразку, несподівано похвалив суддівство, що для румунського наставника є сенсаційним зізнанням. Хоча останнім часом він справді почав звертати більше уваги на своїх підопічних, ніж на арбітрів. Цього разу «помаранчево–чорним» перепало від фахівця на горіхи, а причиною поразки Містер назвав вищу мотивацію господарів.

Відрив між «Динамо» та «Шахтарем» після 12–ї поразки «гірників» динамівцям у Києві й першого програшу в цьому сезоні тепер сягає семи очок. «Кротів», звичайно, ховати ще зарано, але паралелі з минулорічною осінню напрошуються.

Представники Києва й Донецька змагалися між собою і в неділю. «Металург» у столиці Донбасу помстився «Арсеналу» за земляків із тим же рахунком — 3:0. У складі «МД» перші два голи забили Мгуні і Димитров — футболісти, які довго не грали через травми. Подовження Олександром Заваровим контракту з «Арсеналом» ще на три роки відбулося на неприємному тлі.

Не думай про секунди звисока

А от кому є за що нарікати на суддю, то це тренерові «Закарпаття» Ігорю Гамулі. Його підопічні невдало відіграли перший тайм у Сімферополі, але після вилучення захисника господарів Олега Карамушки понеслися до воріт Вадима Деонаса виривати бодай нічию й заледве не досягли успіху.

До цього часу найкращим результатом закарпатців на полі «Таврії» була єдина нічия, і вони могли принаймні повторити це досягнення. Але, зрівнявши рахунок, «синьо–жовті» отримали від судді Олега Зубарєва «подарунок» у вигляді пенальті у свої ворота на останній хвилині гри. Знову вдало зіграв «суперсаб» кримчан Максим Фещук, який вийшов на заміну і приніс перемогу команді і в попередній грі проти «Дніпра», і тепер, заробивши «стандарт».

Щоправда, той момент викликає чимало сумнівів, і не в одного тренера ужгородців. «У вас була хоч одна гра, в якій не призначили пенальті?» — звично емоційно питав у «Таврії» на післяматчевій прес–конференції наставник гостей. Насправді ж за вісім домашніх поєдинків команда з Сімферополя чотири рази била 11–метрові. Але щось надто часто тренери команд натякають на тему нечистого суддівства після матчів у Криму.

Плюс три, попри поразку

Наскільки легко дисциплінарний комітет ФФУ наклав на «Оболонь» покарання за заборонений спосіб використання її футболістами препарату «Неотон», настільки ж невимушено минулої п’ятниці апеляційний комітет скасував його. Нагадаємо, що, згідно з попереднім рішенням КДК, чотирьох «пивоварів» дискваліфікували на чотири місяці, а команді в матчі із запорізьким «Металургом» зарахували технічну поразку 0:3. Тепер перемогу 4:1 відновлено.

Кадрове підсилення для тренера Юрія Максимова було доречним напередодні важкого виїзду до Полтави. Утім «ворскляни» теж ставили перед собою найвищу мету: підопічні Миколи Павлова лише в минулому турі здобули першу домашню перемогу в чемпіонаті й бажали розвинути успіх.

Цікаво виглядало турнірне підґрунтя зустрічі: грала найбільш безкомпромісна команда нинішнього чемпіонату проти клубу, який поки зіграв найбільше матчів унічию. Оболонці відзначилися в Полтаві вже в п’ятому матчі поспіль і шанси принаймні на одне очко мали, але — 2:3. Підопічних Максимова знову підвела оборона, яка надто вже багато пропускає на виїзді.

«Гарна гра вийшла, попри в’язке поле. Але судді ці — чому вони не дивляться, як за кордоном судять?» — тепер уже на арбітраж нарікав тренер гостей. Це як у старому українському жарті: хто винуватий? — невістка. Тільки в ролі нещасної невістки в українських тренерів постійно перебувають рефері.

Знову на олімп

«Металіст» вкотре намагається заявити про себе як про реального претендента на путівку до Ліги чемпіонів. У разі домашньої перемоги над «Зорею» та невдачі «Шахтаря» в Києві харків’яни ставали головними переслідувачами «Динамо» в турнірній таблиці. Харків’яни до суботи перемагали в чемпіонаті чотири гри поспіль, луганчани ж мали в пасиві прикру серію в дев’ять поразок на виїзді.

Попри те, що «Металісту» опонував один з аутсайдерів, на стадіон прийшла друга за чисельністю глядацька аудиторія туру. І вже в першому таймі слобожанські фани могли побачити, як їхні улюбленці будуть відігруватись: активний нападник гостей Тарас Лазарович влучив у хрестовину воріт Олександра Горяїнова. Були в гостей також інші моменти. Господарі ж відверто «спали», про що скаже на післяматчевій прес–конференції їхній тренер Мирон Маркевич. Лише після перерви «жовто–сині» почали діяти активніше, що вилилось у два голи у ворота досвідченого голкіпера луганчан Ігоря Шуховцева. Знову відзначився Жажа Коельйо, який роззабивався під кінець першого кола. А гольовими пасами порадував Олександр Рикун — після лікування він відіграє визначну роль в успіхах «Металіста».

Наставник «Зорі» Юрій Коваль нарікав на відсутність ключових виконавців, що вплинуло на підсумковий результат. А от Маркевич розвіяв чутки, буцімто йому хочуть запропонувати посаду головного наставника збірної України. «У мене контракт на три роки з «Металістом», і я не розумію, що таке сумісництво. Це нонсенс», — попри такі слова Мирона Богдановича, чимало вболівальників вірять, що саме цей досвідчений фахівець очолить збірну.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 14–й тур

«Динамо» — «Шахтар» — 3:0

Голи: Мілевський, 45, 54; Ярмоленко, 61

Нереалізоване пенальті: Фернандіньйо, 4 («Ш»)

14 500 глядачів

«Ворскла» — «Оболонь» — 3:2

Голи: Чеснаков, 4; Безус, 21; Маркоськи, 73 — Рожок, 72; Малиш, 90+3

2 700 глядачів

«Таврія» — «Закарпаття» — 3:2

Голи: Ідахор, 10; Любенович, 41; Ковпак, 90+2 (пен.) — Давидов, 68; Тимченко, 88

Вилучення: Карамушка, 51 («Т»)

3 700 глядачів

«Металург» (Д) — «Арсенал» — 3:0

Голи: Мгуні, 16; Димитров, 64; Мхітарян, 90+1

1 500 глядачів

«Металіст» — «Зоря» — 2:0

Голи: Коельйо, 75; Олійник, 81

14 000 глядачів

«Чорноморець» — «Металург» (З) — 0:0

4 200 глядачів

«Кривбас» — «Карпати» — 1:2

Голи: Бартулович, 27 (пен.) — Голодюк, 6; Кузнєцов, 81

2 000 глядачів

«Іллічівець» — «Дніпро» — 0:3

Голи: Селезньов, 65; Чучман, 90+2 (у свої ворота); Калиниченко, 90+4

2 500 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Динамо» 13 11 2 0 34–7 35

2. «Металіст» 13 9 2 2 16–5 29

3. «Шахтар» 13 8 4 1 31–14 28

4. «Металург» (Д) 13 7 3 3 23–13 24

5. «Дніпро» 13 7 3 3 19–9 24

6. «Таврія» 13 6 5 2 17–16 23

7. «Карпати» 13 5 5 3 22–18 20

8. «Арсенал» 13 4 4 5 18–19 16

9. «Ворскла» 13 3 6 4 13–12 15

10. «Оболонь» 13 5 0 8 16–25 15

11. «Іллічівець» 13 4 2 7 14–22 14

12. «Металург» (З) 13 3 3 7 15–25 12

13. «Зоря» 13 3 2 8 9–24 11

14. «Чорноморець» 13 2 3 8 8–20 9

15. «Кривбас» 13 2 1 10 14–24 7

16. «Закарпаття» 13 2 1 10 8–25 7

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 9, Коельйо («Металіст»), Селезньов («Дніпро») — 7, Л. Адріано, Жадсон («Шахтар»), Мхітарян («Металург» (Д)) — 6...