РАХУНКОВА ПАЛАТА

20.11.2009

435 мільйонів діабетиків
може з’явитися у світі вже до 2030 року. Згідно з попередженням, з яким виступила Міжнародна діабетична федерація, вже нині у світі на цю недугу хворіють 285 мільйонів людей. Щороку цукровий діабет розвивається у 7 мільйонів осіб, а захворювання, що займає четверте місце у списку найнебезпечніших, кожного року забирає життя 4 мільйонів людей. Експерти також прогнозують, що у 2010 році збитки від наслідків цукрового діабету становитимуть 376 мільйонів доларів, що дорівнює 11,6 відсотка усіх витрат на медицину у світі.

 

1,3 мільйона людей
гине у світі внаслідок дорожньо–транспортних пригод щороку. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ще 50 мільйонів людей отримують травми і стають інвалідами. У ВООЗ також зазначають, що ДТП є за значущістю першопричиною смерті молодих людей віком від 10 до 24 років. Відтак ВООЗ у рамках співпраці з ООН в галузі безпеки дорожнього руху закликала уряди і неурядові організації в усьому світі привертати увагу громадськості до ДТП, їх наслідків і заходів, які можна вжити на упередження трагедій.

 

170 піратських нападів
зареєстровано в районі Східної Африки протягом цього року, за даними Організації Об’єднаних Націй. У доповіді про стан справ із піратством Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, переданій до Ради Безпеки, також зазначається, що цьогоріч багато нападів корсарів були невдалими завдяки зусиллям багатьох держав, які розгорнули військово–морські та військово–повітряні сили для боротьби з піратством, а також завдяки підвищенню рівня власного захисту суден.

 

90 відсотків українців
виступають проти ввезення у нашу державу продуктів, що містять генетично модифіковані організми. За результатами дослідження, проведеного Інститутом імені Горшеніна, ще 12,1 відсотка опитаних не знають, що таке ГМО. 93,4% наших співвітчизників переконані, що Україна має ввести обов’язкове маркування на продуктах з ГМО. Не бачать підстав для таких дій української влади лише 2,5%. Ще 61,2% опитаних запевнили, що у жодному разі не купуватимуть продукти з ГМО за наявності відповідного маркування.

 

90 відсотків поляків
не мають наміру вакцинуватися від грипу A/H1N1. Як свідчать результати опитування, проведеного порталом Wirtualnа Polskа, висловили бажання вакцинуватися від вірусу всього 9 відсотків поляків. Причому 4% з них пройдуть щеплення лише у разі, якщо держава оплатить вартість процедури та ліків. Третина поляків, які заявили, що не робитимуть щеплення, пояснюють свою позицію побоюванням за побічні наслідки. Ще 25% пояснили, що не вірять в ефективність препарату, а 23% не бачать у вірусі загрози епідемії.

 

22 країни
загалом надали нашій державі допомогу у боротьбі з пандемією грипу, повідомляє Міністерство закордонних справ. За словами речника МЗС Валерія Джигуна, за результатами вжитих МЗС заходів щодо залучення гуманітарної допомоги від іноземних держав рішення про виділення допомоги ухвалили уряди 8 держав. Зокрема, Аргентини, Білорусі, Республіки Корея та Чехії. Окрім того, гуманітарні вантажі було доставлено з Австрії, Грузії, Естонії, Ізраїлю та Литви.

 

15 шкіл
закриваються щороку у Донецьку через спад народжуваності в регіоні. За повідомленням Головного управління статистики Донецької області, якщо у 2000 році в області було 1 283 денних загальноосвітніх учбових закладів, то вже минулого року ця цифра становила 1 163 школи. В управлінні статистики також додають, що у нинішньому навчальному році кількість учнів у загальноосвітніх закладах регіону становить 347,5 тисячі школярів, тоді як у 1995/96 роках ця цифра сягала 651,5 тисячі школярів.

 

1 євро
коштуватиме пара кросівок «Adidas», які німецька компанія має намір запустити у виробництво для населення третього світу вже у 2010 році. Як повідомив представник компанії Ян Рунау, першу партію взуття виготовлять у Бангладеші. Ян Рунау також додав, що ініціатором проекту дешевих кросівок став банкір із Бангладешу Муххамед Юнус, який у 2006 році став лауреатом Нобелівської премії миру за розробку банківського мікрокредитування, що дало змогу одержати кошти тисячам бідних. Він також наголосив, що ціна в 1 євро за пару взуття не є остаточною, а закладена у концепції проекту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>